Πολιτική|16.02.2020 18:42

Κατερίνα Μονογυιού: Τα καλλιστεία και η συλλαβιστή ομιλία στη Βουλή

Γεώργιος Σαρρής

Από τους 300 εκπροσώπους του έθνους, μόλις και μετά βίας γνωρίζουμε εξ όψεως περίπου τους 100 και ακόμη λιγότερους με το ονοματεπώνυμό τους. Τους άλλους 200 τους ξέρουν μονάχα οι τοπικές κοινωνίες που τους εκλέγουν – κι αυτές όχι πάντα. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία ανήκε και η 37χρονη βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού, μέχρι που αποφάσισε προ ημερών να πάρει τον λόγο στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου περί ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης των υδατοδρομίων στη χώρα μας, ζήτημα που προφανώς αφορά την εκλογική της περιφέρεια.

Ντυμένη στα ροζ, η ξανθιά και καλλίγραμμη βουλευτής ανέβηκε διστακτικά στο βήμα της Ολομέλειας, διόρθωσε το ύψος των μικροφώνων που βρίσκονταν μπροστά της και εμφανώς αγχωμένη ξεκίνησε να διαβάζει την ομιλία που δεν είχε γράψει η ίδια, αλλά ο επιστημονικός της συνεργάτης που δικαιούται να έχει. Ουδέν μεμπτόν επ’ αυτού. Ούτε η πρώτη είναι, ούτε η τελευταία.

Απολύτως ανθρώπινο είναι και το άγχος που τη διακατείχε παρά το γεγονός ότι από κάτω βρίσκονταν μόλις και μετά βίας 15 συνάδελφοί της. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι δεν είχε προετοιμαστεί προκειμένου να πάρει τον λόγο. Φάνηκε σαν να μην είχε μπει καν στον κόπο να κάνει έστω μια ανάγνωση του κειμένου που της είχαν γράψει, με αποτέλεσμα να κομπιάζει σε κάθε πρόταση. Οσο άγχος και να έχεις, δεν μπορείς να αποκαλείς πολλάκις τα «υδατοδρόμια» στη γενική του πληθυντικού αριθμού ως «υδατοδρομιών», ούτε να συλλαβίζεις τις λέξεις. Και όλα αυτά όταν οι σημειώσεις σου είναι τυπωμένες μάλιστα για ασφάλεια με τεράστια γράμματα.

Μέσα σε 2 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα που διήρκεσε η ομιλία, η βουλευτής άλλαξε επτά διαφορετικές σελίδες. Στη μία εξ αυτών ήταν γραμμένες για παράδειγμα μόλις... δύο προτάσεις όπως φάνηκε στο σχετικό βίντεο. Μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά, η Κατερίνα Μονογυιού είχε καταφέρει να «κλέψει την παράσταση» και να γίνει αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού στα social media από χιλιάδες χρήστες. Οχι γι’ αυτά που είπε, αλλά για τον γεμάτο κομπασμό τρόπο που τα εξέφρασε.

Στη Μύκονο

Εάν μπει κάποιος στον κόπο να αναζητήσει πληροφορίες για την κυρία Μονογυιού στην ιστοσελίδα της Βουλής όπου έχουν αναρτηθεί τα βιογραφικά των μελών του Σώματος, θα απογοητευτεί καθώς το δικό της προφίλ είναι απολύτως κενό. Ομοίως και στο προσωπικό της site παραδόξως δεν υπάρχει αναρτημένο το βιογραφικό της. Ωστόσο γνωρίζουμε πως έχει γεννηθεί στη Μύκονο, είναι πτυχιούχος της σχολής Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Κρήτης με μεταπτυχιακό δίπλωμα και ειδικότητα στο beauty therapist (θεραπευτική ομορφιά) και διατηρεί πάνω από δέκα χρόνια διαιτολογικό γραφείο στο Νησί των Ανέμων παρέχοντας εξατομικευμένα προγράμματα διατροφικής υποστήριξης σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Η νεαρή βουλευτής της ΝΔ, που εξελέγη για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο με 9.803 ψήφους, μπορεί να μη φημίζεται για τη ρητορική της δεινότητα, ωστόσο πρόκειται αναμφισβήτητα για μια εμφανίσιμη γυναίκα. Αυτό άλλωστε ήταν που την είχε οδηγήσει και το μακρινό 2003 να λάβει μέρος στα Πελοποννησιακά Καλλιστεία, όπου βγήκε Miss Beauty. Τότε ήταν μόλις 20 ετών. Περίπου μία δεκαετία αργότερα γνώρισε τον άνδρα της ζωής της, τον επιχειρηματία και προπονητή πυγμαχίας Χάρη Μαριόλη, με τον οποίο παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2016. Οχι απόγευμα ή βραδάκι, αλλά ντάλα μεσημέρι.

Ο γάμος στην Ιερά Μονή της Παναγίας Τουρλιανής στην Ανω Μερά της Μυκόνου αποτελούσε επί εβδομάδες το κοσμικό γεγονός του κυκλαδίτικου νησιού. Η νύφη έφθασε με μια καλογυαλισμένη αντίκα Rolls Royce φορώντας ένα εντυπωσιακό νυφικό, ενώ το μυστήριο τέλεσαν ο μητροπολίτης Σύρου και Μυκόνου Δωρόθεος Β’ με τον μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα. Στη δεξίωση που ακολούθησε με καλεσμένους πάνω από 800 άτομα, τον χορό του ζευγαριού συνόδευσε με τη φωνή της η γνωστή ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα. Αυτό που επιζητά τώρα προκειμένου να ολοκληρώσει την ευτυχία της είναι ένα παιδί. Μόλις τα περασμένα Χριστούγεννα ανάρτησε στο Instagram μια φωτογραφία που τη δείχνει να στολίζει το δέντρο και από πάνω έγραφε «Εύχομαι του χρόνου να είμαστε έτσι», βάζοντας δίπλα σχεδιάκια με μια έγκυο μητέρα. Απαντες της το ευχόμαστε ολόψυχα.

ΒουλήΝέα ΔημοκρατίαΚατερίνα ΜονογυιούΜύκονος