Πολιτική|07.12.2018 08:20

Συνέδριο ΝΔ με φόντο τις κάλπες του 2019

Newsroom

Στην τελική ευθεία του 12ου Εκλογικού της Συνεδρίου, που πραγματοποιείται το επόμενο Σαββατοκύριακο, εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία μετά τη χθεσινή σύγκληση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, υπό την προεδρία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής τέθηκαν, κατά πληροφορίες, επί τάπητος πολιτικής και οργανωτικής φύσεως ζητήματα, καθώς και τα κεντρικά μηνύματα που επιθυμεί να εκπέμψει το κόμμα εν όψει του σε κάθε περίπτωση απαιτητικού πρώτου εξαμήνου του 2019.

Κεντρική επιδίωξη της ηγεσίας του κόμματος είναι να μετατραπεί το τριήμερο των εργασιών του Συνεδρίου σε μία... πρόβα τζενεράλε των άμεσων προγραμματικών προτεραιοτήτων μιας πιθανής αυριανής διακυβέρνησης της ΝΔ, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί διεξοδικά στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής του.

Επ’ αυτού ο πρώην πρόεδρος του κόμματος υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι έτοιμη για τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές. Αρα το μήνυμα που θα εκπέμψουμε από εκεί (σ.σ.: από το Συνέδριο) θα είναι ότι το πρόγραμμά μας, οι αρχές μας, οι αξίες μας μπορούν να πάνε την Ελλάδα πιο μπροστά και ενωμένοι όλοι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά, θα πάμε προς τη νίκη».

Μεταξύ των ομιλητών ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ

Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρόγραμμα, που δημοσιοποίησε χθες η Πειραιώς, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι δύο ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη και το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η αντίστοιχη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και οι ομιλίες του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Εν τω μεταξύ, τους κύριους άξονες του «γαλάζιου» οδικού χάρτη για την οικονομία αναμένεται να συνοψίσει ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την αποψινή του ομιλία στο 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, με τίτλο «Καθαρές δημόσιες συμβάσεις - Οχημα βιώσιμης ανάπτυξης & ανταγωνιστικής οικονομίας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει πως ο συνδυασμός της μείωσης της φορολογίας, της προσέλκυσης επενδύσεων, της δημιουργίας νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και η βασική μέριμνα για τους κοινωνικά ασθενέστερους μέσω ενίσχυσης θεσμών, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την αντιστροφή της κατάστασης στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας και να πραγματώσουν την επανεκκίνησή της.

Μόλις προχθές, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε διαμηνύσει, εν είδει υπόμνησης προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, ότι η αυριανή κυβέρνηση θα παράσχει τις απαραίτητες φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις υπό τον όρο, πάντως, ότι και εκείνοι θα φανούν συνεπείς σε ό,τι αφορά την καταβολή των φόρων, τις επενδυτικές τους προτιμήσεις και τις ευρύτερες δράσεις κοινωνικής ευθύνης.

Τέλος, οργίλη είναι η ανακοίνωση της Πειραιώς σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, Σοφίας Ζαχαράκη, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, αξιώνοντας το εξωφρενικό -όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά- ποσό των 300.000 ευρώ και επιπλέον ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ και προσωρινή κράτηση μέχρι να μεταμελήσει δημοσίως.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ θα είναι αντίδικος του κ. Βαξεβάνη στη δίκη. Επειδή, όμως, η ΝΔ ούτε εκφοβίζεται ούτε φιμώνεται, καλεί ευθέως τον κ. Τσίπρα να βρει το θάρρος να αναλάβει επιτέλους στο ακέραιο την ευθύνη για τον δημοσιογραφικό υπόκοσμο που τον στηρίζει» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Νέα ΔημοκρατίαΕυάγγελος Μεϊμαράκης