Πολιτική|20.02.2020 08:46

Ο Τσίπρας πηγαίνει την Novartis και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Βούλα Κεχαγιά

Στη προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συμμετάσχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τις επαφές του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές δεν αποκλείεται να θίξει με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις περί την προανακριτική την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει ένα κράτος δικαίου καταγγέλλοντας θεσμικές εκτροπές.

Άλλωστε στην παρέμβαση του για τα όσα συμβαίνουν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες είχε προαναγγείλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα όργανα της ΕΕ τις επιχειρούμενες θεσμικές εκτροπές καταλογίζοντας την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτές στον Κ. Μητσοτάκη.

Το ενδιαφέρον στην Προανακριτική Επιτροπή εστιάζεται σήμερα στην εξέταση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη που έχουν κληθεί ως μάρτυρες την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και την δικαστική εξουσία, όπως επίσης και την καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει πως μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους . Επίσης η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα επισημαίνει πως η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής κατ’ επανάληψη καταπατά τη νομιμότητα στη χώρα με διαδοχικές παράνομες αποφάσεις, ενώ συγχρόνως παραβιάζονται όλα τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής. «Η καταπάτηση του Κανονισμού και η πρόθεση αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων είναι μήνυμα αποτρεπτικό προς οποιονδήποτε θελήσει να αποκαλύψει κάποιο σκάνδαλο και να ζητήσει προστασία» λέει χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «δολοπλόκος» και «διπλά δειλός» και θυμίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει προκαλέσει ήδη από τον Σεπτέμβριο να τον οδηγήσει εάν θέλει σε Ειδικό Δικαστήριο μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να δρομολογήσει την διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Τονίζει επίσης ότι είναι δειλός και απέναντι στον κ. Σαμαρά τον οποίο και εξευμενίζει για να αποφύγει μία νέα εσωκομματική κρίση στην Νέα Δημοκρατία.

NovartisΑλέξης Τσίπραςευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα