Πολιτική|24.02.2020 22:07

Ντιμιτρόφ για ένταξη στην ΕΕ: Είμαστε πρωταγωνιστές στη «Μέρα της Μαρμότας»

Τίμος Φακαλής

«Νιώθουμε πρωταγωνιστές στην αμερικάνικη κωμωδία φαντασίας  ‘η Μέρα της Μαρμότας’ όπου ο πρωταγωνιστής ξαναζεί την ίδια μέρα μέχρι τη στιγμή που τα κάνει όλα τέλεια και περνά στην επόμενη μέρα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης των Υπ.Εξ. των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 24.2.

Ο Υπ.Εξ. της Βόρειας Μακεδονίας παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν τα κάνει όλα τέλεια αλλά έχει σοβαρά επιχειρήματα ώστε να περάσει στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων. «Δε νομίζω ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πιστεύω ότι έχουμε ένα ισχυρό έρεισμα, τόσο επιλύοντας προβλήματα δεκαετιών, βάζοντας την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και δικαιούμαστε να πάμε στο επόμενο επίπεδο στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Σχολιάζοντας την παραβίαση της Συμφωνίας. των Πρεσπών από την υπουργό Εργασίας Ρασέλα Μιζράχι η οποία προέρχεται από το VMRO-DPMNE τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε και ξέρουμε πώς να πάμε εκεί. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Όσο για το VMRO, δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματός τους, αλλά μπορώ να πω ότι είναι πολύ νωρίς γι’ αυτούς και δεν νομίζω ότι θα είναι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Οπότε η ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεπερασμένη, όχι μόνο υποθετική, γιατί θα χάσουν τις εκλογές».

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην μεγάλη πλειοψηφία με την οποία πέρασε η Συμφωνία από την Βουλή της γειτονικής χώρας είπε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Δεν είναι συνεπές το να μην υποστηρίζεις τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά να χαιρετίζεις ένα από τα αποτελέσματά της, το οποίο είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να είμαστε συνεπείς. Θα συνεχίζουμε να τους το υπενθυμίζουμε».
Αναφερόμενος στην Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη είπε: «Είναι σημαντικό σε αυτή την πόλη και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στην περιοχή ώστε να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ την υπόσχεση της που είχε δώσει στη Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 για ένταξη των Βαλκανίων στην Ένωση]και να δηλώσουμε ότι δεν μπορεί να νοηθεί μια σταθερή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη χωρίς την πλήρη ένταξη των δυτικών Βαλκανίων».

Βόρεια ΜακεδονίαΕΕΝικολά Ντιμιτρόφδιεύρυνση