Πολιτική|27.02.2020 19:06

Τουλουπάκη προς Βουλή: Όποιος έχει έγγραφα του FBI διαπράττει ποινικό αδίκημα

Σοφία Φασουλάκη

Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα έγγραφα ζητούνται επίμονα από την Επιτροπή, με την Ελένη Τουλουπάκη να αρνείται να τα δώσει, επικαλούμενη τόσο την προστασία των μαρτύρων όσο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δικαστική συνδρομή που έχει υπογράψει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με τις ΗΠΑ.

Με το νέο χθεσινό έγγραφό της η Επιτροπή ζητεί από την κυρία Τουλουπάκη εκ νέου τη λήψη των εγγράφων, αναφέροντάς τα ένα προς ένα, με τους αριθμούς πρωτοκόλλου που έχουν και τις ημερομηνίες τους. Πώς είναι όμως δυνατόν να έχει  φθάσει στη Βουλή ο ακριβής αριθμός των εγγράφων του FBI ( σ.σ 6) και οι αριθμοί πρωτοκόλλων που έχουν, αφού αυτά τα έγγραφα τα έχει μόνο η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και μάλιστα καλά φυλασσόμενα;

Στο απαντητικό της έγγραφο, το οποίο κοινοποιεί και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι οποίος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά (π.χ. τους αριθμούς πρωτοκόλλου) ή παρείχε αντίγραφα στην Επιτροπή, ενδεχομένως  έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η εισαγγελέας αναφέρει ότι είναι υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση εγγράφων και μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

προανακριτικήNovartisΕλένη Τουλουπάκηέγγραφα