Πολιτική | 29.02.2020 17:43

Μεταναστευτικό και κοροναϊός δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σπύρος Μουρελάτος

Αντοχές, όρια και προοπτική της κυβερνητικής στρατηγικής αλλά και των προσώπων που καλούνται να την υλοποιήσουν έχει την ευκαιρία να... µετρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθ’ όσον τα µέτωπα του μεταναστευτικού και του κοροναϊού, µαζί µε την κλιµάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, προβάλλουν ως οι σηµαντικότερες µέχρι τούδε προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Στο Μέγαρο Μαξίµου ενισχύεται η βεβαιότητα πως το συνολικό σχέδιο που εφαρµόζει η κυβέρνηση για την αντιµετώπιση σε πρώτη φάση του εσωτερικού σκέλους του Μεταναστευτικού, που µεταξύ άλλων περιλαµβάνει αποτελεσµατικότερη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών απονοµής ασύλου και απoσυµφόρηση των νησιών πρώτης υποδοχής, που έχουν επωµιστεί δυσανάλογα µεγάλο βάρος, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οπως το θέτουν, δε, κυβερνητικά στελέχη, αφ’ ης στιγµής παρήλθε µια περίοδος σχετικής ατολµίας, οι καρποί του κυβερνητικού σχεδιασµού, ο οποίος σε µεσοπρόθεσµο και µακροπρόθεσµο ορίζοντα προχωρά απρόσκοπτα, αναµένεται να φανούν σε βάθος ολίγων µηνών. Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται, όπως τονίζουν αρµόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, πως ο σχεδιασµός δροµολογείται σε… κενό αέρος ή σε συνθήκες εργαστηρίου, αποσυνδεδεµένος από τις ευρύτερες πολιτικές, οικονοµικές και κοινωνικές εξελίξεις. «Η επίδειξη αποφασιστικότητας δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί λόγω τυφλή σύγκρουση µε τις τοπικές κοινωνίες» επισηµαίνει ανώτερη κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει πως το υπ’ αριθµόν ένα µυστικό της επιτυχίας µιας οποιασδήποτε κυβερνητικής δράσης είναι να εξασφαλιστεί το consensus ή τουλάχιστον η ανοχή της κοινωνίας.

Εξ ου και στην κυβέρνηση µπορεί να επιταχύνουν τον βηµατισµό τους, καθώς η άνοιξη, όταν και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των ροών, είναι επί θύραις, δεν λησµονούν ωστόσο πως θα πρέπει να κερδηθεί η µάχη της εµπιστοσύνης στις «καταπονηµένες» τοπικές κοινωνίες, που βίωσαν την εξαπάτηση αλλά και την εγκατάλειψη από την ιδεοληψία, όπως χαρακτηρίζεται, της προηγούµενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενεργοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος µε την πρωτοβουλία του να καλέσει τους τοπικούς άρχοντες από Λέσβο, Χίο και Σάµο αλλά και να εξαιρέσει τον περιφερειάρχη, λόγω της χυδαίας συµπεριφοράς του, όπως αποτυπώθηκε σε βίντεο, κατέδειξε αφενός πως η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει την οδό του διαλόγου και αφετέρου πως ο διάλογος διέπεται από κανόνες και έχει µεταξύ άλλων και συγκεκριµένα χρονικά περιθώρια εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο.

Στη Σάμο ο Μητσοτάκης

Μετά τη συνάντηση µε τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία πραγµατοποιήθηκε σε καλό κλίµα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι συµφωνήθηκαν µέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών και ότι άµεσα θα επισκεφθεί Σάµο, Λέσβο και Χίο. Πάντως το µήνυµα που εκπέµπει το Μέγαρο Μαξίµου δεν επιδέχεται αµφισβήτησης: το ολοκληρωµένο κυβερνητικό σχέδιο, όπως έχει διαµορφωθεί τους προηγούµενους µήνες, θα προχωρήσει, µε την επίδειξη, βεβαίως, της απαραίτητης ευελιξίας σε τακτικό επίπεδο, όπου αυτή βεβαίως κρίνεται απαραίτητη. Η επιστράτευση του πρωθυπουργού σε µια κρίσιµη καµπή της συνολικής στρατηγικής, ήτοι στη διαδικασία δηµιουργίας των κέντρων κλειστού τύπου, προϋποτιθέµενη συνθήκη για να κλείσουν οι σηµερινές άναρχες δοµές, κρίθηκε αναγκαία προκειµένου να υπογραµµιστεί η αξιοπιστία της δέσµευσης ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες βαίνουν εντέλει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Από την κυβέρνηση θα τονίζονται εφεξής ολοένα και µε µεγαλύτερη έµφαση τα αντισταθµιστικά οφέλη που επιφυλάσσονται για τις κοινωνίες, που επωµίζονται το βάρος των µεταναστευτικών ροών είτε αυτές αφορούν σε έξτρα διασφαλισµένη χρηµατοδότηση για τον εκσυγχρονισµό υποδοµών και υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήµων, είτε σε προσλήψεις, µε βασικό, ου µην και αποκλειστικό, κριτήριο την εντοπιότητα. Σε επίπεδο δηµόσιου διαλόγου, δε, τα κυβερνητικά στελέχη αναµένεται να αναδεικνύουν την απουσία οποιουδήποτε εναλλακτικού σχεδίου, ιδίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος, όπως λέγεται, είναι η ανάδειξη της απουσίας οποιουδήποτε συνεκτικού σχεδίου από την πλευρά του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αλλά και η υπόµνηση των τραγικών χειρισµών της περιόδου 2015-2019, που σε µεγάλο βαθµό διαµόρφωσαν τη σηµερινή δραµατική κατάσταση, ιδίως σε Λέσβο, Χίο και Σάµο.

Τα επόμενα βήματα

Στην κυβέρνηση θεωρούν καθοριστικό ορόσηµο την επιτυχή λειτουργία των κλειστών δοµών στα πέντε νησιά πρώτης υποδοχής. Καλά πληροφορηµένες πηγές τονίζουν πως από την επιτυχή έκβαση του συγκεκριµένου σταδίου του συνολικού πλάνου εξαρτάται πώς θα προχωρήσει το σε µεγάλο βαθµό ολοκληρωµένο, πλην όµως… παγωµένο σε αυτήν τη φάση σχέδιο για τη δηµιουργία µικρότερων κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα. Την ίδια ώρα, πάντως, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως η απευθείας µεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, χωρίς να παραµένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι ανέφικτη και γιατί δεν θα µπορούν αυτοί να επαναπροωθούνται στην Τουρκία, βάσει της ερµηνείας της τουρκικής κυβέρνησης της κοινής δήλωσης που υπέγραψε µε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, η κυβέρνηση δραστηριοποιείται έντονα και στο διεθνές επίπεδο, µια και θεωρεί κρίσιµη την αναµόρφωση του Κανονισµού του ∆ουβλίνου, καθώς θα επανακαθορίσει κανόνες και όρια στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, συµβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της εικόνας στα κράτη-µέλη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του αρµόδιου αντιπροέδρου της, Μαργαρίτη Σχοινά, αναµένεται να θέσει υπόψη της τακτικής Εαρινής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 26-27 Μαρτίου, το ολοκληρωµένο σχέδιο για το οποίο διαβουλεύεται παρασκηνιακώς τους προηγούµενους µήνες µε τις ηγεσίες των 27 κρατών-µελών. Θα πρόκειται, κατά πληροφορίες, για συγκερασµό της προσέγγισης της Κοµισιόν, της γερµανικής πρότασης αλλά και εισηγήσεων της Αθήνας, όπως έχουν υποβληθεί µέσω του αρµόδιου αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουµουτσάκου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει επιστολή, µεταξύ άλλων, στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, καθιστώντας σαφείς τις ελληνικές θέσεις περί της ευαλωτότητας της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για την αναγκαιότητα δηµιουργίας ενός ευρωπαϊκού µηχανισµού επιστροφών και ενός αντίστοιχου εκρίζωσης των δικτύων των διακινητών. Πρόσωπα που γνωρίζουν τις διεργασίες στα ενδότερα της ευρωπαϊκής οικογένειας εκτιµούν πως την τήρηση της εφαρµογής του θα αναλάβει να διασφαλίσει η Γερµανία, η οποία αναλαµβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ενωσης το δεύτερο εξάµηνο του 2020.

μεταναστευτικόΚορονοϊός