Πολιτική|06.03.2020 13:50

Η ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα γεγονότα στον Εβρο

Newsroom

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε γραπτή ανακοίνωση ύστερα από ερώτηση του ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου. Το ερώτημα αφορούσε στην «απαράδεκτη απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να καλέσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να πάνε στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Επίσης στην ερώτηση αναφερόταν πως «λόγω της συμπεριφοράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσαν Ελλάδα και Τουρκία να οδηγηθούν σε πόλεμο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους στα σύνορά της. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού, ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, «είναι πολύ σημαντικό ότι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσημα το αναφαίρετο δικαίωμά της χώρας μας, να αποφασίζει για οτιδήποτε έχει σχέσει με τα όρια της κυριαρχίας της.

Παράλληλα είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρεται σε παρόμοιο δικαίωμα της Τουρκίας». Παράλληλα ο Μιχάλης Ιγνατίου είπε ότι η ανακοίνωση είναι «Ποντιοπιλατική» ενώ καλεί Αθήνα και Άγκυρα να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων. Η ελληνική κυβέρνηση όντως σέβεται το διεθνές δίκαιο ενώ η Τουρκία ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο».

Ακόμη ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους υπενθύμισε ότι η αμερικανική θέση για τους μετανάστες είναι το «τείχος». Παράλληλα υπενθύμισε την «περίεργη» σχέση Τραμπ - Ερντογάν. Μάλιστα όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα με την Τουρκία.

Μητσοτάκης - Τραμπ: Συμφώνησαν στην προστασία των συνόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τη συγκέντρωση στον Έβρο αρκετών χιλιάδων μεταναστών-προσφύγων. Μετά τα όσα του είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την πλευρά του αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.

πρόσφυγεςΈβροςμετανάστεςΣτέιτ ΝτιπάρντμεντΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν