Πολιτική|03.03.2020 07:30

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε ΕΕ, Τουρκία

Βούλα Κεχαγιά

Δυσφορία και αγανάκτηση στην Κουμουνδούρου για το γεγονός πως μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό με προτάσεις για την διαχείρισή του αλλά και επισημάνσεις για τις κυβερνητικές παραλείψεις το μόνο που είχαν να σχολιάσουν αρμόδιες πηγές ήταν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξαφανιστεί ίσως γιατί πήγε να πετάξει αετό…

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απάντησαν ευθέως στις σχετικές κυβερνητικές διαρροές όμως διερωτήθηκαν εάν ο κ. Μητσοτάκης εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων έχει επιλέξει να κρύβεται πίσω από τους κύκλους της ΝΔ και να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, την ώρα που ωστόσο «η ανικανότητά του που είναι επικίνδυνη για την ίδια την χώρα δεν μπορεί να κρυφτεί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να απαντήσει άμεσα στις αιτιάσεις των γαλάζιων στελεχών ότι ο πρόεδρός του έχει…εξαφανιστεί. Προτιμά να υπενθυμίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη για το μεταναστευτικό την Παρασκευή στην Κουμουνδούρου μετά την οποία για μία ακόμη φορά κάλεσε τον κ Μητσοτάκη να επιλέξει τον δρόμο της διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να βάλει πλάτη.

Επίσης μία ημέρα πριν από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την τακτική του αυταρχισμού και της άσκησης βίας και να τον καλέσει σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με αιχμή το μεταναστευτικό ή εάν προτιμά σε κάποιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Όμως, «επτά μήνες τώρα δεν ζήτησε ούτε μία φορά τη συνδρομή της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο θέμα του προσφυγικού» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του με την επισήμανση πως ο κ. Μητσοτάκης «αντί να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει σε διάλογο, εξαντλείται σε ύβρεις και χυδαιολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μέσω κύκλων του κόμματός του»

Σημειωτέον πως λίγες ώρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τα δέκα «τραγικά λάθη» της κυβέρνησης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης συνοδεύοντας τα σχόλιά του με προτάσεις για το τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ, καθώς και πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Ζητά επίσης άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκαταστάσεις των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑπρόσφυγεςΈβροςμετανάστες