Πολιτική|03.03.2020 13:08

Γεννηματά: Θωράκιση, ενότητα και ψυχραιμία. Τι κάνει η Ευρώπη;

Φώφη Γιωτάκη

Η θωράκιση της χώρας, η ενότητα των Ελλήνων και οι ψύχραιμοι χαμηλοί τόνοι στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό συνιστούν για το Κίνημα Αλλαγής το ασφαλές τρίπτυχο για την “αναχαίτιση” των σχεδίων Ερντογάν στην κρίσιμη συγκυρία.

Βασική προτεραιότητα της χώρας μπορεί και πρέπει να είναι για τη Χαριλάου Τρικούπη η διαρκής διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει εμπράκτως τις ευθύνες της προστατεύοντας τα ελληνικά- ευρωπαϊκά σύνορά της. Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής που προεδρεύει ευρείας σύσκεψης σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζει την ανάγκη εθνικής ενότητας αλλά και της δέσμης πρωτοβουλιών που πρέπει να αναπτύξει η κυβέρνηση. “Τα κόμματα στην παρούσα φάση πηγαίνουν λίγο πιο πίσω”, επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά δια του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη ο οποίος ανέλαβε να στείλει το μήνυμα ότι το πρώτο αυτονόητο μέλημα σε αυτήν την φάση είναι να είναι η χώρα ασφαλής. “Το εγγυώνται όσοι βρίσκονται σήμερα στα σύνορα, χερσαία ή θαλάσσια”, υπογραμμίζει ο κ. Χρηστίδης ανακοινώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους ανθρώπους μας στον Έβρο, παρακολουθεί με πολύ μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις και αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές για τους ακρίτες μας, για όλους τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς που βρίσκονται εκεί κάνοντας το χρέος τους προς την πατρίδα και τους Έλληνες.

Η κυρία Γεννηματά επιμένει ταυτόχρονα στην σημασία να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτιτκών Αρχηγών- κάτι που έχει ζητήσει εδώ και μήνες και η κυβέρνηση να διεκδικήσει σε όλους τους τόνους την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής σε άμεσο χρόνο. “Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε δράσει πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Ήδη από τις 24 Ιανουαρίου η Φώφη Γεννηματά είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου μέσα στη Βουλή προειδοποιώντας γύρω από τα σύνορά μας, ειδικά στον Έβρο”, εξηγούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, υπογραμμίζοντας ότι στην πρώτη γραμμή της ευθύνης είναι όλα τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, όπως ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως αρμόδιος τομεάρχης και άλλοι.

“Ως πότε η ΕΕ θα κάνει ότι δεν βλέπει την επιθετικότητα της Τουρκίας;”, είναι το μότο της Χαριλάου Τρικούπη που πιστεύει ότι ο Ερντογάν προσπαθεί πολιτικά να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τρόπο ο οποίος είναι απαράδεκτος για το διεθνές δίκαιο. Κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει ώστε αυτή τη στιγμή να υπάρξει ένα αποφασιστικό μήνυμα από την άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσον αφορά στον καθορισμό εθνικής στρατηγικής, το αναγκαίο βήμα μπορεί, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ να γίνει με τις αποφάσεις του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

“Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και στην ενδοχώρα δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως η λύση δεν είναι επικοινωνιακή. Είναι λύση που σχετίζεται με ουσιαστικές πράξεις. Και αυτές περιμένουμε να δούμε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προς στιγμή είναι εντελώς αμήχανη απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Κατά συνέπεια εμείς λέμε ότι η προβοκάτσια της Τουρκίας είναι μία προβοκάτσια που δεν πρέπει να περάσει. Μιλάμε για μία τεχνητή κρίση στα σύνορά μας που δείχνει ότι η Τουρκία δεν αλλάζει τη στρατηγική της”, διαπιστώνει με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι ένα μέτρο από αυτά που ανακοινώθηκαν, αυτό που σχετίζεται με το άσυλο για όσους βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας, δεν έχει σχέση με την κρίση που αντιμετωπίζουμε στα σύνορά μας.

Κίνημα ΑλλαγήςμεταναστευτικόΈβρος