Πολιτική|03.03.2020 15:15

Στον Έβρο η ηγεσία της Ε.Ε - Πτήση πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Newsroom

Στην περιοχή του Έβρου βρίσκoνται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τους περίμενε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Στόχος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να επιθεωρήσουν την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα ελληνουτουρκικά σύνορα.

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο. Η ηγεσία της Ε.Ε. μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη αφού πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Στις 15:30 ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών. Στις 17:30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει στους Ευρωπαίους ηγέτες γεύμα στην Αλεξανδρούπολη. 

Μητσοτάκης: «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV, Σπύρο Μουρελάτο, με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι πολίτες στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το πρωί πραγματοποιεί περιοδεία στον Έβρο. Ο πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους της πόλης, συνομίλησε με πολίτες, οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστική στάση και πολιτική που τηρεί η κυβέρνηση, και στάθηκε για καφέ με τις τοπικές Αρχές.

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, να κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κανείς παράνομα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τους κατοίκους που, όπως είπε, «βάζουν πάντα πλάτη».

T

Για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, δεύτερο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτή την ώρα. Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, χθες και σήμερα η πίεση έχει μεταφερθεί στον Νότιο Έβρο, ενώ ειπώθηκε ακόμη ότι τη νύχτα υπήρξε απόπειρα από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα, αλλά η απόπειρά τους απετράπη. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι τουρκικές αρχές προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανθρώπους με λεωφορεία προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στα ελληνικά σύνορα. Οι ελληνικές αρχές επιτηρούν όλα τα σημεία και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Αναχωρώντας ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε και ευχαρίστησε εθελοντές – φύλακες του Δέλτα Έβρου που είχαν έρθει να τον συναντήσουν.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

«Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν»

Tο ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων του Έβρου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του ποταμού φυλάσσοντας τα σύνορα. Νωρίτερα, επισκέφθηκε τη στρατιωτική μονάδα στους Κήπους του Έβρου.

T

«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα», υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης ενώ συνομιλώντας με αξιωματικούς τόνισε: «Να στείλουμε, εδώ από τον Έβρο, μήνυμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον. Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό που πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με παρά πολλή σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια». 

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδητον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή και τα επιχειρησιακά σχέδια, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους στρατιώτες ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα.

Πάνω από 25.000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στον Έβρο, Ζήση Μούσιο περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα κρατούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα εντός τουρκικού εδάφους. Χθες το βράδυ 1.000 άτομα επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας χωρίς αποτέλεσμα. Κύριο μέλημα των αρχών το σφράγισμα των σημείων όπου επιλέγουν να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Παράλληλα το βράδυ της Κυριακής συνελήφθησαν 42 άτομα που προσπάθησαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. 

Στο μεταξύ στις όχθες του ποταμού Έβρου, από την πλευρά της Τουρκίας, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του Open TV Μαρία Ζαχαράκη βρίσκονται εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες θέλοντας να περάσουν απέναντι. Ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σημείο καθώς ούτε απέναντι μπορούν να περάσουν, ούτε να γυρίσουν πίσω. Παράλληλα υπήρξε ένας καυγάς ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες καθώς «εθελοντές» διακινητές τους τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» και τους ζητούν ότι χρήματα διαθέτει ο καθένας. 

Από χθες Κυριακή ξεκίνησε μία μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα νότια του ποταμού Έβρου. Οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα τις νυχτερινές ώρες. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV Μαρία Ζαχαράκη κατά μήκος του ποταμού υπολογίζεται ότι βρίσκονται 15.000 - 20.000 μετανάστες. Μάλιστα η ανταποκρίτρια του Open TV υπενθύμισε ότι οι τουρκικές αρχές λένε ότι έχουν περάσει στη χώρα πάνω από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σκοπός τους είναι να πείσουν αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν στην περιοχή. Θεωρούν ότι με κάποιο τρόπο Ελλάδα και Ε.Ε. θα λυγίσουν και δώσουν λύση.

Αγρότες με τρακτέρ βοηθούν τον στρατό

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV Παναγιώτη Μανή οι κάτοικοι της περιοχής του Δέλτα στον Έβρο ανέφεραν ότι το βράδυ της Κυριακής περίπου 3.000 επιχείρησαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Ωστόσο στρατιώτες, αστυνομικοί με τη συμβολή των κατοίκων, των αγροτών και των ψαράδων της περιοχής κατάφεραν να τους αποτρέψουν. Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι από τον νότιο Έβρο δεν περνάει κανείς. Όπως είπε ο Παναγιώτης Μανής οι κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι στην τουρκική πλευρά δεν υπήρχε κανένας πρόσφυγας και μετανάστης από εμπόλεμη ζώνη. Μάλιστα ένας ψαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι εντόπισε άτομα ακόμα και από τη Γουινέα της Αφρικής να προσπαθεί να εισβάλλει στην Ελλάδα.

Στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη ο Ιερώνυμος

Ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη 4 Μαρτίου, το πρωί, αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί οδικώς στο Διδυμότειχο, όπου και θα έχει συνάντηση με τους μητροπολίτες της περιοχής της Θράκης.     

Δείτε το ρεπορτάζ των ανταποκριτών του Open TV από την περιοχή του Έβρου:

Ευρωπαϊκή ΈνωσηπρόσφυγεςΈβροςμετανάστεςΚυριάκος Μητσοτάκης