Πολιτική|03.03.2020 20:28

«Βομβαρδισμός» ερωτήσεων Γεννηματά προς Μητσοτάκη για την κρίσιμη συγκυρία

Φώφη Γιωτάκη

Άμεσες και εμπροσθοβαρείς κινήσεις που να αποδεικνύουν την ενότητα του ελληνικού λαού καθώς και την έμπρακτη στήριξη της χώρας μας από την Ευρώπη για την απόκρουση των απειλών Ερντογάν ζητεί η Φώφη Γεννηματά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αυστηρή γλώσσα, που δεν αποκλείει όμως την δηλωμένη πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη να συμβάλει αποφασιστικά στην συγκρότηση εθνικής στρατηγικής για την κρίσιμη συγκυρία η κυρία Γεννηματά θέτει με την παρέμβασή της στην Ολομέλεια στην βουλή σαφή ερωτήματα για το σχέδιο Μητσοτάκη, ενώ με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα προτείνει την άμεση και έκτακτη  σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας λίγο πριν στην βουλή αναρωτήθηκε με νόημα τι ακριβώς ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης μετά και την επίσκεψη στον Έβρο, σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν είναι αρκετά τα όσα ακούστηκαν.  Απευθυνόμενη δε στον κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι θέτει ευθέως ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις:

  • Έθεσε ΝΑΙ ή ΟΧΙ αίτημα για την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή αρκέστηκε στην συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών;
  • Ζήτησε ΝΑΙ ή ΟΧΙ την πίεση της  Ε.Ε. προς την Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων, ώστε  να δεχθεί αυτή την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων;
  • Ζήτησε να κλείσει η Τουρκία τις πύλες εξόδου προσφύγων-μεταναστών προς την Ευρώπη;
  • Έθεσε ΝΑΙ ή ΟΧΙ θέμα άμεσης αναστολής του Κανονισμού Δουβλίνου και επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησής του;
  • Ζήτησε ΝΑΙ ή ΟΧΙ την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη;
  • Και ποιες ακριβώς είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ευρώπης για την ενίσχυση της Frontex με μέσα και προσωπικό, για να διαδραματίσει τον ρόλο της ως αποτρεπτική δύναμη;
  • Φημολογείται ότι τις επόμενες ημέρες υπάρχει νέα συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με τον Ερντογάν. Θα είναι η Ελλάδα παρούσα αυτή τη φορά; 

Την ίδια ώρα στα χέρια του προέδρου της βουλής έφτανε η επιστολή της κυρίας Γεννηματά με την οποία πρότεινε άμεση Διάσκεψη Προέδρων  προκειμένου αυτή «να λάβει απόφαση, την οποία θα ανακοινώσετε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 63 παρ. 1γ του Κανονισμού του Σώματος». Ειδικότερα, η προς ανακοίνωση και συζήτηση από την Ολομέλεια του Σώματος απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων-επισημαίνει η κυρία Γεννηματά στην επιστολή της- επιβάλλεται να είναι ομόφωνη και να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Να τονίζει την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στα σύνορά της η Ελλάδα από την προκλητική στάση της Τουρκίας.
  2. Να καταδικάζει την κυνική εκμετάλλευση της δυστυχίας προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών από την Τουρκία, η οποία αδιαφορεί για την ανθρωπιστική κρίση και εκμεταλλεύεται το θέμα προκειμένου να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  3. Να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων της και στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και την άμεση τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο και της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
  4. Να καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή του Ιντλίμπ της Συρίας, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την ανθρωπιστική κρίση.
  5. Να εξαίρει την ψύχραιμη στάση του Ελληνικού Λαού, η οποία αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, μακριά από μεμονωμένες ακραίες ατομικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις ανθρωπιστικές αξίες.
ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά