Πολιτική|05.03.2020 14:45

Νέα πρόκληση Τούρκων: Στέλνουν 1.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων στα σύνορα

Newsroom

Συνεχίζουν τις προκλητικές κινήσεις τους οι Τούρκοι. Αυτή τη φορά, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε το εξής: «Στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Εβρο. Οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, πέταξε το πρωί με τουρκικό ελικόπτερο πάνω από τον Εβρο και επιθεώρησε την περιοχή. Μετά την «επιθεώρησή» του, την οποία αποκάλυψε το OPEN TV και ο Ζήσης Μούσιος, ανέφερε τα εξής προκλητικά: «Η Ελλάδα έμεινε στην ίδια τάξη. Πέρυσι δέχτηκε 7.300 γκιουλενιστές» δήλωσε και επανέλαβε την τουρκική προπαγάνδα ότι 139.070 άτομα πέρασαν τα σύνορα. 

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Τετάρτη προχώρησε σε άλλο ένα παραλήρημα, μιλώντας - αυτή τη φορά - για ανθρώπινα δικαιώματα. Ανέφερε, δηλαδή, χαρακτηριστικά τα εξής: «Το κλείσιμο συνόρων της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες και η βύθιση λέμβων παραβιάζει την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», είπε ο Ερντογάν και ισχυρίστηκε ότι η απόφαση να ανοίξει τα σύνορα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης ο Ερντογάν έδειξε και μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζονταν παιδιά – ελληνικής καταγωγής κατά τον ίδιο – που βρήκαν καταφύγιο στη Συρία κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. «Ένα από τα Ελληνόπουλα σε αυτή τη φωτογραφία μπορεί να είναι ο παππούς ή η γιαγιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος. «Ένας Έλληνας που προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην δεχθεί πρόσφυγες στη χώρα του, να μην ξεχνάει ότι μια μέρα μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία ο ίδιος να χρειαστεί συμπόνοια» είπε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος.

Για να μη βιώνονται ανθρώπινες τραγωδίες στα νησιά του Αιγαίου πήραμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Αλλά παρόλα τα μέτρα μας πέρυσι πέρασαν 60 χιλιάδες άνθρωποι. Αλλά εμείς συνεχίζουμε να παίρνουμε τα μέτρα μας. 

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών θύμωσε με ερώτηση δημοσιογράφου που του είπε ότι »λέτε για 140 χιλιάδες, αλλά αυτό το νούμερο δεν το έχουμε επιβεβαιώσει». Εκείνος τον ρώτησε λέγοντάς του «εσείς με ποια πλευρά είστε;»

«Αυτό που κάνετε είναι να μεταφέρετε εδώ τα ψέματα και την παραπληροφόρηση των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Δηλαδή ο Υπουργός Εσωτερικών λέει ψέματα, έτσι; Από το Ιντλίμπ πόσοι μετανάστες έχουν έρθει γνωρίζουμε. Και δεν το ξέρουμε μόνο εμείς. Αν γνώριζες λίγο από δημοσιογραφία, θα ήξερες κι εσύ. Τα ΗΕ γνωρίζουν αυτά τα νούμερα. Το ξαναλέω. Από τις 12.20 και μετά έχουν περάσει από την Αδριανούπολη σύνολο 139.070 άνθρωποι» πρόσθεσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Είστε Τούρκος πολίτης, αλλά άλλη χώρα εξυπηρετείτε. Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τα σύνορα μέχρι τον Έβρο. Όπως εκείνοι προωθούν τους πολίτες πίσω, έτσι κι εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τις επαναπροωθήσεις. Χτυπάνε άσχημα τα παιδιά. Αλλά αυτό ταιριάζει απόλυτα στην Ευρώπη. Χθες το βράδυ ήρθε ο πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου. Το ίδιο είπα και σε εκείνον» συμπλήρωσε. «Έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση όπου 850.000 άνθρωποι θέλουν να μεταφερθούν στα ελληνικά νησιά μέσα σε ένα χρόνο. 139.070 είναι οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα» κατέληξε.

ΤουρκίαΈβροςτουρκική προκλητικότητα