Πολιτική|06.03.2020 17:36

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Μαρία Ψαρά

Πρωτοβουλία για αναδιανομή των ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη ξεκίνησε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Προωθώντας την πολιτική των μετεγκαταστάσεων, η Κομισιόν επιχειρεί να δώσει ένα «στίγμα» για το σύμφωνο μετανάστευσης που ετοιμάζεται. Σε πρώτη φάση, το σχέδιο προβλέπει εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα και ανήλικους μετανάστες. Ωστόσο το "στοίχημα" θα είναι να πεισθούν τα κράτη μέλη να μοιραστούν το μεγάλο αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. 

«Στο πλαίσιο αυτών των συνεχιζόμενων προσπαθειών υποστήριξης, η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μίλησε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκηγια την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών στα ελληνικά νησιά. Μαζί συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια διαδικασία για να εξασφαλίσουν την προστασία και τη φροντίδα ορισμένων από τα πιο ευάλωτα άτομα της Ευρώπης, τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν που εκδόθηκε σήμερα.

Η Πρόεδρος ανέθεσε στην αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Ιλβα Γιόχανσον να προωθήσει αυτή τη διαδικασία. Ως εκ τούτου, η Επίτροπος Γιόανσον θα ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς και ενδιαφερόμενους. Σκοπός της επίσκεψης είναι η αναζήτηση λύσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.

«Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φθάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα από την αρμόδια Επίτροπο Γιόχαννσον να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να βρει λύσεις για να εξασφαλίσει την προστασία του. Η Επίτροπος και εγώ θα συνεργαστούμε τώρα στενά με τα κράτη μέλη για να βρούμε ένα ασφαλές μέρος για αυτά τα παιδιά», δήλωσε η Πρόεδρος.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Για πολλούς μήνες, η ελληνική κυβέρνηση σηκώνει τη σημαία για την τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα. Είμαι πολύ ευτυχής που η νέα πρόεδρος της επιτροπής έδωσε την προσωπική της στήριξη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σαφής απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία θα πρέπει να λάβει τη μορφή ενός εθελοντικού συμφώνου μετεγκατάστασης, με τον οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα μεταφέρονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ουλές της ψυχής δεν είναι εύκολο να θεραπευτούν. Ας κάνουμε όλοι ό, τι είναι σωστό να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το πιο ευαίσθητο ζήτημα ».

Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν, αφενός, στις προσπάθειες αλληλεγγύης των κρατών μελών μέσω της εθελοντικής μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη και αφετέρου στις βιώσιμες λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει αυξημένη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή στήριξη στην Ελλάδα και τα κράτη μέλη από την άποψη αυτή. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια διάσκεψη με τα κράτη μέλη για τα παιδιά που μεταναστεύουν την άνοιξη, με επίκεντρο τις προσπάθειες μετεγκατάστασης.

ασυνόδευτα προσφυγόπουλαΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν