Πολιτική|08.03.2020 17:02

Ερντογάν: Έι Ελλάδα! Άνοιξε τα σύνορά σου!

Μαρία Ζαχαράκη

Κάλεσμα στην Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της απηύθυνε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου, υποδεικνύοντας στον εγγονό του αλλά και σε όλα τα παιδιά της χώρας του τους Έλληνες ως «κακούς». «Έι Ελλάδα, αυτοί οι άνθρωποι έρχονται αλλά δεν θα μείνουν σε εσένα για… Σε εσένα έρχονται για να περάσουν και να πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Γιατί ανησυχείς; Εμείς σας το είπαμε. Αν πάει έτσι, θα ανοίξουμε τις πύλες μας. Δεν μας πιστέψατε. Έι Ελλάδα, σε καλώ να ανοίξεις κι εσύ τις πύλες σου, που άνοιξαν δηλαδή... Άνοιξε κι εσύ τις πύλες σου και απαλλάξου από αυτό το βάρος. Άστους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει. Όταν λέμε για δίκαιη κατανομή του βάρους, εμείς θα είμαστε εκεί για αυτή τη δίκαιη κατανομή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι χτυπάει, σκοτώνει, βασανίζει και πνίγει στο Αιγαίο τους πρόσφυγες, χωρίς κανείς να βγάζει άχνα στη Δύση.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει την πορεία των προσφύγων που θέλουν να βρουν καταφύγιο στα εδάφη της δια ξηράς και θαλάσσης χτυπώντας τους, βασανίζοντας και τρυπώντας τις βάρκες τους. Απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά η Δύση όχι μόνο μένει σιωπηλή, αλλά στηρίζουν την Ελλάδα. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να στηλιτεύουμε μπροστά σε κάθε διεθνή πλατφόρμα αυτό το έγκλημα και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των καταπιεσμένων», ανέφερε.

«Αυτό το 3χρονο-5χρονο βλαστάρι το είδατε, έτσι δεν είναι; Στον πηγαιμό προς τα σύνορα με την Ελλάδα, πιθανότατα παρακολουθήσατε μάλλον πώς αυτό το μικρό παιδί περπατούσε πέφτοντας και στέκοντας πάλι όρθιο μέσα στα χωράφια για να φτάσει στα σύνορα. Το έδειξα και στον εγγονό μου αυτό. ‘Κοίτα, του είπα, παιδί μου, πέφτει και σηκώνεται σαν εσένα. Πέφτει και σηκώνεται. Γιατί, ξέρεις; Για να σωθεί από τους κακούς θείους’, του είπα. Γιατί έτσι τους καταδυναστεύουν. Και τότε με ρώτησε: ‘Αυτοί είναι κακοί;’. ‘Ναι, είναι κακοί’. Αυτοί του το έκαναν αυτό» του απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν, καταλογίζοντας ακόμη και πρακτικές δουλεμπόρου στην Ελλάδα. Πιστέψτε με, αν είχαν τη δυνατότητα θα τους αλυσόδεναν κιόλας. Αυτοί δεν έχουν συνείδηση. Αυτοί δεν έχουν έλεος. Αυτοί δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι οι Έλληνες στρατιώτες στέλνουν στο θάνατο γυναίκες και τα παιδιά στο Αιγαίο. «Οι γυναίκες και τα παιδιά τους δεν υποφέρουν περισσότερο από τους πρόσφυγες που συρρέουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την ελπίδα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη; Ακόμη και τις βάρκες τους δεν τρυπάνε οι Έλληνες στρατιώτες αφήνοντας εκτεθειμένους στο θάνατο μέσα στα άγρια κύματα του Αιγαίου μητέρες και παιδιά; Μπροστά σε όλα αυτά η Δύση τί κάνει; Η καρδιά της πονάει; Όχι! Βγάζει άχνα; Όχι! Αμφιβάλουμε για την ανθρωπιά όσων δεν λυγίζουν μπροστά σε αυτήν την εικόνα. Ένας ολόκληρος κόσμος γυρίζει την πλάτη του σε αυτή τη θέα μόνο και μόνο για να μη χαλάσει τη βολή του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι είναι μόνο λόγια και καθόλου πράξεις.

«Στη Συρία από το 1 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανθρωπιστική κρίση που κρατάει 9 χρόνια, ένα σημαντικό μέρος αποτελούν τα γυναικόπαιδα, αλλά δυστυχώς καμία χώρα δεν δείχνει ευαισθησία στο θέμα αυτό. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια… Τίποτα άλλο!», ανέφερε.

Αναπτύσσονται οι αστυνομικοί-κομάντος κατά μήκος του Έβρου

Κατά μήκος του Έβρου αναπτύσσονται τώρα οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας, προκειμένου να εμποδίσουν την επαναπροώθηση των μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων μετά από την παράταξή τους στα χερσαία σύνορα μεταξύ Παζάρκουλε-Καστανιών, τώρα πραγματοποιούν περιπολίες με φουσκωτές βάρκες κατά μήκος του ποταμού που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία, προσπαθώντας έτσι να παρεμποδίσουν και δια θαλάσσης την προώθηση των μεταναστών από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις προς την Τουρκία και πάλι.

μεταναστευτικόΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΈβρος