Πολιτική|09.03.2020 14:38

Κομισιόν: Η Τουρκία να απομακρύνει μετανάστες - πρόσφυγες από τα ελληνικά σύνορα

Μαρία Ψαρά

Στην επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία προσβλέπει η Πρόεδρος της Κομισιόν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σήμερα στις Βρυξέλλες. Η ίδια κάλεσε την Τουρκία να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα και να συναινέσει στη μείωση της έντασης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης επίσκεψή της στην Ελλάδα την Πέμπτη για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ένα πρόγραμμα που έχει ήδη δρομολογήσει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα φτάσει στι Βέλγιο στις 7 ώρα Ελλάδας και θα συναντηθεί με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Στόχος είναι να ξεκινήσουμε ξανά το διάλογο και να αναπτύξουμε ένα τρόπο για μείωση της έντασης και της πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία νωρίτερα είχε καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Θα συζητήσουμε για την σταθερότητα στην περιοχή και για μένα είναι σημαντικό να υπάρξει ξεκάθαρη συναίνεση για τη μείωση της έντασης και της πίεσης στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει σεβασμός και στα θεμελιώδη δικαιώματα, στην πρόσβαση στο άσυλο», τόνισε. «Ωστόσο, η συζήτηση θα είναι ευρύτερη, θα αφορά τη Συρία και άλλα θέματα αποτελούν μέρος της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Θα τα βάλουμε κάτω, βήμα βήμα, θα δούμε τι λέει η κάθε πλευρά και θα διαπιστώσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε πιο θετικό τρόπο από την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε.

«Σήμερα δε θα συζητηθούν ποσά. Είναι η αρχή μιας διαδικασιας», διευκρίνισε και εξήγησε ότι η υπάρχουσα δήλωση ΕΕ- Τουρκίας είναι μια καλή συμφωνία που περιέχει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες και έχει επιτύχει τη μείωση των ροών. Εξήγησε δε ότι ο αριθμός των προσφύγων που έχει λάβει η Ευρώπη από την Τουρκία είναι δεκαπλάσιος από τον αριθμό των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Σε σχέση με την επιχειρησιακή κατάσταση στον Έβρο και τις καταγγελίες για τη χρήση βίας, η Πρόεδρος σημείωσε την αρχή της αναλογικότητας και δήλωσε πως όλα τα περιστατικά βίας θα πρέπει ερευνηθούν.  Τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη για το θέμα. Δήλωσε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι γνωστή, εξ ου και τα 350 εκατομμύρια ευρώ και επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα για αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα. Ευχαρίστησε δε τη Γαλλία, τη Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Πορτογαλία για την απόφασή τους να αναλάβουν ασυνόδευτους ανήλικους.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα η Κομισιόν θα παρουσιάσει το νέο συνεκτικό της πλάνο για το μεταναστευτικό, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γιόχανσον με τα Κράτη Μέλη για το θέμα.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΤουρκία