Πολιτική|11.03.2020 15:10

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης για το συμβάν με την ακταιωρό

Newsroom

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (11/3). Σ' αυτήν τονίζεται ότι η ελληνική διπλωματία δεν... έπεσε από τα σύννεφα για τις νέες προκλήσεις των γειτόνων κι αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης

Εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε να δώσει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κω και είχε σαν στόχο τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται όπως είναι η πάγια τακτική μας όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και τις δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος παρομοίασε με ναζί τους Έλληνες, λέγοντας ότι «προσπαθεί διαρκώς να δυναμιτίζει το κλίμα με τέτοιες δηλώσεις και ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ανακοίνωση του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου».

Σε ό,τι αφορά στην τουρκική ακταιωρό που χτύπησε σκάφος του Λιμενικού, το υπουργείο Ναυτιλίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, έκανε λόγο για σαφή πρόθεση εμβολισμού του σκάφους και αναφέρει: «Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

υπουργείο ΕξωτερικώνΛιμενικό Σώματούρκος πρέσβηςτουρκική ακτοφυλακή