Πολιτική|10.12.2018 07:36

Συμφωνία των Πρεσπών: Γραπτή δέσµευση Ζάεφ θέλει ο Θεοδωράκης

Newsroom

Την ενδεχόµενη µεταστροφή του Ποταµιού σχετικά µε το «Μακεδονικό» βάζει στο µικροσκόπιο το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητά πλέον, για να υπερψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών, γραπτές εγγυήσεις από τον Ζόραν Ζάεφ ότι δεν θέτει µειονοτικά ζητήµατα.

Ναι µεν δηλαδή ο επικεφαλής του Ποταµιού επιµένει στην επίλυση του «Μακεδονικού», ωστόσο δεν τη συνδέει απαραίτητα µε την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Η αλλαγή αυτή έχει, όπως ήταν αναµενόµενο, προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον τόσο του κυβερνώντος κόµµατος όσο και της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε την οποία είναι σε ανοιχτή γραµµή βουλευτές και στελέχη του Ποταµιού. Το εν πολλοίς θολό µήνυµα του Ποταµιού για την πορεία του προς τις εκλογές και τις πιθανές συνεργασίες τροφοδοτείται λοιπόν και από την περιγραφή των τάσεων στο εσωτερικό του, όσον αφορά στην κύρωση της Συµφωνίας ή µη από την ελληνική Βουλή. Ο κ. Θεοδωράκης εν τω µεταξύ επιχείρησε χθες να αντιµετωπίσει µε χιούµορ τα διάφορα σενάρια που ακούγονται ή γράφονται, διαψεύδοντας κατ’ αρχάς τα περί ανταλλαγµάτων για µια θέση στο Επικρατείας της Ν∆.

«Στο µυστικό παζάρι ζήτησα και µία µόνιµη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και δύο ντενεκέδες λάδι από το κτήµα στο Ακρωτήρι» τουίταρε ο κ. Θεοδωράκης, δίνοντας έµφαση στην καταληκτική του φράση ότι «δεν παζαρεύονται όλα στη ζωή».

Ερώτηµα

Το Μέγαρο Μαξίµου πάντως παρέκαµψε το χιούµορ και εστίασε στην ουσία αναµένοντας, όπως έλεγαν στελέχη του, µια συγκεκριµένη απάντηση στο ερώτηµα προς τον Σταύρο Θεοδωράκη: Εχει αλλάξει στάση για τη Συµφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορµή για τη µεταστροφή -τονίζει το Μέγαρο Μαξίµου- είναι τα περί εγέρσεως ζητήµατος σλαβοµακεδονικής µειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόµη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συµφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί µειονότητας.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν µε νόηµα ότι ο κ. Θεοδωράκης «επιλέγει να σχολιάσει µε χιούµορ µόνο ό,τι αφορά το ενδεχόµενο να έχει λάβει ανταλλάγµατα προκειµένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία».

«Η στάση µας λοιπόν στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται» απάντησε από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Ποταµιού «θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συµφέρον, όχι από το κοµµατικό συµφέρον -δεν είµαστε και καλοί στα παζάρια- αλλά µόνο από το πώς βλέπουµε το µέλλον του τόπου». Αξίζει δε να σηµειωθεί ότι το Ποτάµι, µετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ που προβληµάτισαν περαιτέρω την κυβερνητική πλειοψηφία, έσπευσε µε επίσηµη ανακοίνωσή του να θέσει εύλογα ερωτήµατα για το πώς βλέπουν οι γείτονές µας την επόµενη µέρα της συµφωνίας µε την Ελλάδα.

Με αφορµή δε το χθεσινό πινγκ πονγκ µεταξύ Μαξίµου και Σεβαστουπόλεως, η ηγεσία του Ποταµιού κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση «αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της ΠΓ∆Μ να δεσµευθεί επισήµως και µε σαφήνεια, και όχι απλώς µε προφορικές δηλώσεις, ότι δεν θέτει µειονοτικά ζητήµατα. Και ότι οι γείτονές µας δεν υπαναχωρούν από την παραδοχή -που αποτελεί και συµβατική τους υποχρέωση- ότι η γλώσσα τους ανήκει στην οµάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Το Ποτάµι επιµένει ότι πρέπει να αλλάξει το όνοµα της γειτονικής χώρας, να εξοµαλυνθούν οι σχέσεις µε την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόµος για την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό είναι το συµφέρον των λαών µας, των επόµενων γενιών, και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αυτό είναι το πατριωτικά ορθό και υπεύθυνο».

Σταύρος ΘεοδωράκηςΣυμφωνία των Πρεσπών