Πολιτική|12.03.2020 07:12

Κοροναϊός: Ευθεία αντιμετώπιση των προκλήσεων από την κυβέρνηση

Σπύρος Μουρελάτος

Τη συνταγή της ευθείας αντιμετώπισης των σοβαρών προκλήσεων, που θέτει ο κοροναϊός για την ελληνική κοινωνία συνολικά χωρίς περιστροφές και χωρίς καμία διάθεση εξωραϊσμού της κατάστασης, που διαμορφώνεται, επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως διεφάνη στην χθεσινή του δήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον απόηχο της αναβάθμισης του SARS – Cov2 σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να προιδεάσει τους πολίτες για τις κυρίαρχες εκτιμήσεις, που γίνονται από τους ειδικούς:  «ας μην έχουμε αυταπάτες τα δυσκολότερα είναι ακόμη μπροστά μας. Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η Πολιτεία είναι έτοιμη εδώ και καιρό να λάβει οποιοδήποτε μέτρο απαιτηθεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, είτε αυτό αφορά στην προστασία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, είτε αφορά στην απορρόφηση των κραδασμών στο πεδίο της Οικονομίας, ωστόσο, με τρόπο ευθύ και ανθρώπινο στάθηκε ιδιαίτερα στην ατομική ευθύνη, ως απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του φαινομένου. «Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη.

«Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει εάν δεν τη συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, που επανέλαβε τις συστάσεις των ειδικών αναφορικά με τους κανόνες της ατομικής υγιεινής, της προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και της αποφυγής συνωστισμού και μεγάλων συναθροίσεων.

Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, και στο ζήτημα της θείας μετάληψης, που έχει απασχολήσει με τρόπο έντονο τα τελευταία 24ωρα τον δημόσιο διάλογο, ο πρωθυπουργός αφού εκμυστηρεύτηκε ότι ένιωσε και ο ίδιος την ανάγκη να επικαλεστεί την πίστη για να αντλήσει δύναμη, ξεκαθάρισε πως ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας.

Συνέστησε,δηλαδή, να προσαρμοστούν και τα θρησκευτικά καθήκοντα στη νέα πραγματικότητα και να επιτελούνται, όσο αυτό είναι εφικτό από το σπίτι, επιμένοντας ότι «σήμερα δεν δοκιμάζονται τα πιστεύω μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου». Ενδεικτική της κλιμάκωσης της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση είναι και η αναφορά του πρωθυπουργού πως ο συντονισμός κυβέρνησης – Αυτοδιοίκησης – Ενόπλων Δυνάμεων και Δυνάμεων Ασφαλείας για τα έκτακτα, προληπτικά μέτρα, που ελήφθησαν το τελευταίο διήμερο  περνά πλέον στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Λίγη ώρα αργότερα,  μάλιστα, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μέσω του 112 μήνυμα με οδηγίες για το πως πρέπει να προφυλαχθούν ευπαθείς ομάδες και γενικά όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα, που παραπέμπουν στον κοροναϊό. Διπλό στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου αφ ενός να αποφευχθεί να νοσσουν ταυτόχρονα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, γεγονός, που θα δοκιμάσει εκ των πραγμάτων τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αφ ετέρου να ενεργοποιηθεί μετά το πράσινο φως του επικείμενου  Eurogroup στις 16 Μαρτίου ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την παροχή ρευστότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις και την προστασία των θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των κλιμακούμενων προκλήσεων του Ερντογάν φέρεται το Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με εταίρους και συμμάχους για την δίδυμη χθεσινή πρόκληση σε Έβρο και Αιγαίο. Όπως το έθετε χθες το βράδυ αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί σε όποιες ενέργειες χρειαστούν, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να μην έχει καμία αμφιβολία πως η Αθήνα θα προασπίσει πάση θυσία τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως το τείχος, που έστησαν οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο και το Αιγαίο, αλλά και το διπλωματικό στοπ της ηγεσίας της ΕΕ έχουν απομονώσει, αλλά και παγιδεύσει τον Ερντογάν, που αναζητά εναγωνίως απεμπλοκή. Η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, έχει προιδεάσει τους συμμάχους της για αντίμετρα, που προτίθεται να υιοθετήσει σε κάθε περίπτωση και διαμηνύει προς την αντιπέρα όχθη του Αιγαίου πως η οδός της αποκλιμάκωσης είναι η πλέον συμφέρουσα για την Τουρκία.

Ματαιώθηκε λόγω κοροναϊού η επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τετάρτης, ματαιώθηκε η σημερινή επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα, λόγω του κοροναϊού. Την είδηση μετέδωσε μέσω του Twitter η ανταποκρίτρια του Open TV και του Έθνους στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν μαζί με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον θα συναντούσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επισκέπτονταν δομή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στον Ελαιώνα.

κυβέρνησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊόςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν