Πολιτική|10.12.2018 09:16

Νεοδηµοκρατική πίεση µέσω... Σκοπίων

Newsroom

Εν µέσω της «θλιβερής για τα εθνικά συµφέροντα υπόµνησης» των παρενεργειών της συµφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, στον απόηχο των δηλώσεων του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί διδασκαλίας της «µακεδονικής» γλώσσας στη χώρα µας, η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας οδεύει προς το 12ο τακτικό εκλογικό Συνέδριο του κόµµατος.

Φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταδειχθεί µέσω των εκδηλώσεων, που θα πραγµατοποιηθούν κατά το τριήµερο των εργασιών του Συνεδρίου, πως το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αφενός βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης εκλογικής ετοιµότητας, αφετέρου στοχεύει εν όψει της εθνικής κάλπης να εκφράσει µια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία επί τη βάσει µιας τολµηρής µεταρρυθµιστικής ατζέντας και µιας αποτελεσµατικής κοινωνικής πολιτικής.

Εως την Παρασκευή, εξάλλου, η τακτική πολιτικής και επικοινωνιακής κλιµάκωσης που ακολουθεί η Πειραιώς καθρεφτίζεται στα διλήµµατα που επιστράτευσε από την Τρίπολη ο πρόεδρος της Ν∆: «Θα πάµε µπροστά ή πίσω, µε τις ευκαιρίες για πολλούς ή µε επιδόµατα για λίγους, να δώσουµε τρίτη ευκαιρία σε Τσίπρα ή πρώτη ευκαιρία σε Κυριάκο Μητσοτάκη».

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, σε χθεσινό του άρθρο στην εφηµερίδα «Καθηµερινή της Κυριακής» ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασµού και Επικοινωνίας του κόµµατος, Τάκης Θεοδωρικάκος, επέµεινε ότι «οι επόµενες εκλογές θα είναι τελικά µια σύγκρουση δύο κόσµων. Της αλήθειας, της ρεαλιστικής ελπίδας, της υπευθυνότητας, απέναντι στις δυνάµεις του ψέµατος, της δηµαγωγίας, της οπισθοδρόµησης. Ουδετερότητα σε αυτήν την τελική µάχη δεν µπορεί να υπάρξει».

Σκοπιανό

Στο µέτωπο του Σκοπιανού, το Μοσχάτο χαρακτηρίζει νοµοτελειακή την πρόσφατη αναζωπύρωση του αλυτρωτισµού των βορείων γειτόνων µας και επαναλαµβάνει παγίως πως δεν πρόκειται να κυρώσει των επώδυνο συµβιβασµό ούτε στην παρούσα ούτε στην επόµενη Βουλή.

Ανώτερες κοµµατικές πηγές παρακολουθούν µε προσοχή την απέλπιδα προσπάθεια κύκλων του Μεγάρου Μαξίµου να χρεώσουν σε δήθεν παρασκηνιακές ζυµώσεις την εύλογη δυσθυµία όλων όσοι εκ των ανεξάρτητων ή αντιπολιτευόµενων βουλευτών φαίνεται πως υπαναχωρούν σε σχέση µε την αρχική τους θέση να υπερψηφίσουν τη Συµφωνία των Πρεσπών, στον απόηχο των αλλεπάλληλων προκλητικών δηλώσεων Σκοπιανών αξιωµατούχων.

Εν όψει, µάλιστα, της προγραµµατισµένης εδώ και καιρό κοινής εµφάνισης των Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη µε τίτλο «Μεταρρυθµίσεων Ανάβασις», στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν∆ επισηµαίνουν ότι κάθε κόµµα έχει διακριτούς ρόλους και ότι καθένα αναλαµβάνει την ευθύνη των επιλογών του, απορρίπτοντας κάθε σκέψη περί άσκησης άµεσης ή έµµεσης πίεσης προς τη Σεβαστουπόλεως για το Σκοπιανό.

Οι ίδιες πηγές, µάλιστα, επικαλούνται τις τοποθετήσεις αρκετών κυβερνητικών στελεχών, που έχουν αφήσει να εννοηθεί µε σαφήνεια ότι η συµφωνία πιθανώς να εγκριθεί και µε πλειοψηφία επί των παρόντων, για να καταδείξουν πως ο θόρυβος των τελευταίων ηµερών προκαλείται από το Μέγαρο Μαξίµου όχι τόσο υπό τον κίνδυνο απόρριψης της συµφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, αλλά γιατί τα επίχειρα των επιπόλαιων και εθνικά επικίνδυνων επιλογών των κ. Τσίπρα, Κοτζιά, Καµµένου αποξενώνουν έτι περαιτέρω τον κυβερνητικό συνασπισµό από όµορες και µη πολιτικές δυνάµεις.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία