Πολιτική|13.03.2020 20:10

Βόρεια Μακεδονία: Σενάρια για αναβολή των εκλογών λόγω κοροναϊού

Τίμος Φακαλής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι εκλογές ένα με δύο μήνες αργότερα από τις 12 Απριλίου που είναι προγραμματισμένες στη Βόρεια Μακεδονία άφησε ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πενταρόφσφκι την Παρασκευή (13.3) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κατάσταση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα. Αν και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θεσμικά υπεύθυνος για τον προγραμματισμό διεξαγωγής των εκλογών, εντούτοις, τόνισε ότι η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν συναινετικά από τα κόμματα.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές υποστήριξε ότι αναμένεται να δημιουργηθούν αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Και αυτό γιατί από τη μία πολλοί υπερήλικες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες συνιστάται να παραμείνουν σπίτι προκειμένου να προστατευθούν και από την άλλη θα πρέπει να προσέλθουν σε λίγες μέρες στις κάλπες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα και η δύσκολη κατάσταση που δημιουργούνται λόγω κοροναϊού ενδέχεται να μειώσουν και την επιθυμία του κόσμου να προσέλθει στις κάλπες, αυξάνοντας την αποχή. Αρκετοί αναμένεται να είναι και αυτοί που θα φοβηθούν να ψηφίσουν καθώς τα εκλογικά κέντρα βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους. Συνολικά στις προσεχείς εκλογές θα λειτουργήσουν 3.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι

«Φανταστείτε ότι υπάρχουν 1.000-1.100 εκλογικά τμήματα στα Σκόπια, επομένως δεν μπορούμε να έχουμε 700 άτομα στην ίδια αίθουσα. Πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ζήτημα καθυστέρησης διεξαγωγής των επικείμενων βουλευτικών εκλογών από τις ηγεσίες των κομμάτων και να παρθεί μια συναινετική απόφαση. Δεν θα ρθει το τέλος του κόσμου αν αναβληθούν για ένα δύο Προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών» δήλωσε ο Στέβο Πενταρόφσκι. Την Πέμπτη (12.3) οι αρχηγοί των κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκαν μετά από πρόσκληση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Όλιβερ Σπασόφσκι και συμφώνησαν να συνεχιστεί η προεκλογική εκστρατεία με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγοντας τις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Την προσεχή Δευτέρα ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας προκειμένου να συζητηθούν μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση αντιμετώπισης του κοροναϊού.

ΚορονοϊόςΒόρεια ΜακεδονίαΧρίστιαν ΜιτσκοσκιΖόραν ΖάεφΣτέβο Πενταρόφσκι