Πολιτική|18.03.2020 08:52

Κορονοϊός: Καμπανάκι από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία

Βούλα Κεχαγιά

Να μην χάσει άλλο χρόνο και να αξιοποιήσει το μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 35 δισ. καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογώντας ως κατώτερη των περιστάσεων την απόφαση του Eurogroup σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός.

Σε μία νέα τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε μία νέα αποτίμηση της κατάστασης και εκτιμήθηκε ότι η ελληνική οικονομία απειλείται από την πανδημία γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξή της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι πλέον επιτακτική  ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της αλλά και να υλοποιήσει τις προτάσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχαν μέσω βιντεοκλήσης αναφορικά με το μαξιλάρι ρευστότητας με επίκεντρο την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν μία οικονομική κρίση και επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας κλείνουν.

Επίσης να διασφαλιστούν οι μισθοί των εργαζομένων και να μην υπάρξουν απολύσεις και ταυτόχρονα να καταβληθεί έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικοί εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και να υπάρξει αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει ώστε οι τράπεζες να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση, οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με δήλωσή τους οι τομεάρχες Οικονομίας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παππάς, Τσίπρας και Ξανθός ζητούν να εγγυηθεί το δημόσιο τα είδη πρώτης ανάγκης για την προστασία από τον κορωνοϊό τονίζοντας πως η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την διάθεση τους σε φαρμακεία σε συγκεκριμένες χαμηλές τιμές και με σύστημα αναλογικής διάθεσης (δελτίο) για όλες τις οικογένειες και τους πολίτες με βάση πχ τον ΑΜΚΑ.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΚορονοϊός