Πολιτική|10.12.2018 19:21

Φίλης: Να μη λειτουργεί η Δικαιοσύνη σαν ιστός αράχνης

Κατερίνα Τζαβάρα

Διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκινήσει σύντομα δημόσια διαβούλευση, θα ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομοπαρασκευαστική διαδικασία και θα ακολουθήσουν σημαντικές αλλαγές με εξορθολογισμό των ποινών σε δύο σημαντικούς ποινικούς νόμους, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου.

Ο υπουργός απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη με θέμα: «Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου».

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης έκανε έντονη αναφορά στην περίπτωση της καθαρίστριας που πρόσφατα απασχόλησε την κοινή γνώμη τονίζοντας ότι «με τις νομικές αυτές κατασκευές προσβάλλεται βάναυσα το περί δικαίου αίτημα των πολιτών και καταδικάζονται φτωχοί άνθρωποι σε υπερβολικές ποινές» κι επισημαίνοντας πως «η Δικαιοσύνη φθάνει να λειτουργεί σαν τον ιστό της αράχνης». Όπως χαρακτηριστικά είπε απαιτείται να αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε όσοι προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο να μην τιμωρούνται με τον νόμο για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα την επιβολή εξοντωτικών ποινών.

Ο κ. Καλογήρου παραδέχθηκε ότι είναι σαφές και όχι μόνο περιπτωσιολογικά πως ο νόμος 1608 είναι αναχρονιστικός, δημιουργεί έναν προβληματισμό, απαιτείται αναμόρφωση αφού αξιολογηθούν εκ νέου κάποια ζητήματα. Χαρακτήρισε αναγκαίο και τον εξορθολογισμό των ποινών αλλά τόνισε ότι για την ώρα εκκρεμεί η υπόθεση της κατηγορουμένης που αναφέρθηκε.

Νίκος Φίληςκαθαρίστρια πλαστό απολυτήριο