Πολιτική|20.03.2020 14:26

Κορονοϊός: Τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη στους πολίτες πριν το lock down

Σπύρος Μουρελάτος

Με διττό στόχο να καθησυχάσει τον κόσμο της εργασίας και το επιχειρείν ότι η κυβέρνηση – μετά και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 10δισ. της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ( QE ) απλώνει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας, αλλά και να προειδοποιήσει τους πολίτες πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και ότι η ατομική ευθύνη θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εφ εξής κυβερνητικές πρωτοβουλίες, εμφανίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τρίτο κατά σειρά τηλεοπτικό του μήνυμα το τελευταίο 10ημερο στο πλαίσιο του πολέμου κατά του κορονοϊού.

Η επάνοδος της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Μεγάρου Μαξίμου και της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ερμηνεύεται από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους ως ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη επέτρεψε στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει οικονομική βοήθεια μαμούθ, ύψους 10 δις ευρώ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελλάσονος.

Στο φόντο της άρσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,5%, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρώτο μεγάλο κύμα της οικονομικής ενίσχυσης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, που είτε υποχρεώθηκαν σε αναστολή της λειτουργίας τους και τέθηκαν σε αργία, είτε βλέπουν τον τζίρο τους να κατρακυλά, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Συνομιλητές του πρωθυπουργού τονίζουν, δε, πως η απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ να μην...εξαιρέσει την χώρα απο το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης συνιστά ξεκάθαρη ένδειξη πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ίσος προς ίσον, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, κάτι, που θα φανεί πολύτιμο, εφ όσον απαιτηθούν και άλλες...ενέσεις τόνωσης της ελληνικής Οικονομίας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο και προς όλους τους εργαζομένους, όπως ακριβώς το δικαιούνται» αφήνοντας στο οικονομικό επιτελείο να ξεκαθαρίσει σήμερα το πρωί μία σχετική ευελιξία ως προς τον χρόνο καταβολής του, παρεμβαίνοντας στην....παραφιλολογία των προηγούμενων ωρών, η οποία έτυχε κομματικής εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν κατά πληροφορίες προηγηθεί σαφείς εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να αποσαφηνίσουν το τοπίο, ώστε να μην επωφελούνται ορισμένοι προκαλώντας σκοπίμως σύγχυση και εσφαλμένες εντυπώσεις. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως έκτακτο δώρο Πάσχα θα λάβουν τόσο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όσο και αυτοί της Πολιτικής Προστασίας.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου διαμηνύοντας πως «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας» και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη, «να μείνουν σπίτι και να αποφύγουν τις περιττές επαφές». Μία συγκεκριμένη αποστροφή του, πάντως, έχει ξεχωριστή σημασία, όπως μεταδίδουν στενοί του συνεργάτες: το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού, που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Από όλους μας και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται τελικά εάν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας». Συνομιλητές του πρωθυπουργού εξηγούν πως αυτή του η δήλωση ισοδυναμεί με την τελευταία προειδοποίηση προτού η κυβέρνηση ενεργοποιήσει την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, ήτοι το lock down. «Είναι η τελευταία σφαίρα στην θαλάμη», τόνιζε επιτελικό στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτοντας πως το προσεχές Σαββατοκύριακο και η συμπεριφορά των πολιτών αναμένεται να αποβεί καθοριστική για τις επικείμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

μέτρα κορονοϊόςΚορονοϊόςΚυριάκος Μητσοτάκης