Πολιτική|24.03.2020 17:52

Σταϊκούρας: Διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ελευθερία Αρλαπάνου

Η κατάσταση στην οικονομία έχει δυσκολέψει και θα δυσκολέψει περισσότερο ενώ η ελληνική οικονομία θα περάσει φέτος σε ύφεση δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας πως από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας. Με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εξειδικευθεί από την κυβέρνηση τα μέτρα καλύπτουν ήδη 600.000 επιχειρήσεις και περίπου 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς καθώς και 550.000 αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες,ενώ το δημοσιονομικό κόστος μόνο για το Μάρττιο και τον Απρίλιο υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες διαμορφώνεται στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι φέτος η οικονομία θα περάσει σε ύφεση και ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. «Εχουμε χρέος όλοι να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή ώστε να βγούμε από την κρίση με το λιγότερο κόστος». όπως δήλωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συλλογικά, έγκαιρα και με πλήρη επίγνωση της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης, κατέστρωσε, και μέρα με την ημέρα υλοποιεί, ένα σοβαρό, συνεκτικό και δυναμικό πακέτο μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, για ανέργους και ευάλωτα εισοδηματικά στρώματα.

"Έχουμε ήδη ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων, για τον εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία και τον επιχειρηματία. Καλύπτουμε έτσι, για τον μήνα Μάρτιο, ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Γι’ αυτό, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας. Και θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή" δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Όπως είπε οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνεται επίσης στα 2 δισ. ευρώ ενώ η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία και το Δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για ποσοστό που σύμφωνα με τον υπουργό είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που χθες, σύμφωνα με την παρουσίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Ecofin, ήταν στο 2% του ΑΕΠ.Είναι μάλιστα δεδομένη η αύξηση της επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού από την επόμενη εβδομάδα, μέσα τον Απρίλιο, τόσο λόγω της διεύρυνσης των δικαιούχων όσο και λόγω της μείωσης των εσόδων από την οικονομική συρρίκνωση.

Όπως τόνισε "δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της κρίσης. Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020" εκτιμώντας όμως πως θα είναι παροδικά αλλά "η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί, ο  πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί".

"Με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού.  Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση, με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας" κατέληξε ο υπουργός. 

Παράλληλα πρόσθεσε ότι "απλώνουμε δίχτυ ασφαλείας για την κοινωνία". "Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση το 2020. Η ζημιά θα είναι παρωδική. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί" συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

"Από τις αρχές Μαίου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μετά το πέρασμα της κρίσης με ένα γρήγορο οικονομικό σοκ θα βάλουμε μπροστά τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία. Εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και διευρυμένα μέτρα των ανθρώπων της εργασίας" είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

"Ανεύθυνες πληροφορίες περί επιβολής capital controls βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη" πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους, άνεργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση τα μέτρα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους και έχουν ως εξής:

  • Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους.
  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάριο -Μάϊο.
  • Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους).
  • Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.
  • Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.
  • Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης για μισθώματα κλπ.
  • Ακόμη πρόσθεσε πως σήμερα δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ και συμπλήρωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα για εργοδότες. Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας είπε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εργαζόμενους.

μέτρα κορονοϊόςΚορονοϊόςΧρήστος Σταϊκούρας