Πολιτική|26.03.2020 20:07

ΣΥΡΙΖΑ: Φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας, «άθλια» η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Βούλα Κεχαγιά

Φόβους για εκτίναξη της ανεργίας διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Οικονομία και τη δημόσια υγεία να έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -μέσω τηλεδιάσκεψης- στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση εκτιμώντας ότι τουλάχιστον ως προς το πρώτο ζήτημα θα υπάρξει δραματική επιδείνωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πανδημία με τον κορονοϊό ως ευκαιρία για τα εργασιακά και αναφέρθηκε στην απόφασή της για δυνατότητα εκ περιτροπής εργασία επ’ αόριστον για χιλιάδες εργαζόμενους με μειώσεις μισθών της τάξης του 50%. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να φροντίσουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξει νομοθετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή με επίκεντρο την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως και να εφαρμόζει «πιλοτικά» το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με πρόθεση να το διατηρήσει ακόμη και μετά την κρίση με την πανδημία κι εξ αυτού του λόγου την καλεί να αποσύρει την «άθλια» Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση τους εργαζόμενους και θα τινάξει στον αέρα το σύνολο της οικονομίας.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. «Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλεύθερων συνταγών που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Πρόκειται για μέτρα που αφενός μετακυλύουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους και αφετέρου θα οδηγήσουν στην δραματική αύξηση της ανεργίας» τονίζεται στην απόφαση του Οργάνου.

Σε ό,τι αφορά συνολικά την Οικονομία η Κουμουνδούρου τονίζει είναι απαραίτητη μία γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση με αξιοποίηση και του μαξιλαριού ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν χρειαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε και στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την πρόθεσή του να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση συμβάλλοντας με τις προτάσεις του στην αντιμετώπιση της κρίσης, αν και επισημάνθηκε πως στα πεδία που διαπιστώνεται πως η κυβέρνηση εκτρέπεται θα εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.
«Η χώρα μας είναι ουραγός στη Ευρώπη σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί πλήρως ένα μοντέλο εργασιακής ανασφάλειας, απολύσεων και μισών μισθών. Αν επιμείνουν σε ημίμετρα και δε λάβουν γενναία οριζόντια μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έκρηξη της υφεσης και της ανεργίας και οι κόποι του λαού μας θα πάνε στράφι. Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να προσληφθούν άμεσα νοσηλευτές και γιατροί, να αυξηθούν οι κλίνες εντατικής θεραπείας. Θα σταθούμε αρωγοί με εποικοδομητικές προτάσεις στη μάχη για τη προστασία της ζωής αλλά και αυστηροί κριτές στο βαθμό που δεν υλοποιούνται αποτελεσματικά μέτρα από τη κυβέρνηση για τη στήριξη της Δημόσιας υγείας. Στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα δυστυχώς είναι ακόμη πιο δυσάρεστα. Η χώρα μας είναι ουραγός στη Ευρώπη σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί πλήρως ένα μοντέλο εργασιακής ανασφάλειας, απολύσεων και μισών μισθών. Αν επιμείνουν σε ημίμετρα και δε λάβουν γενναία οριζόντια μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έκρηξη της υφεσης και της ανεργίας και οι κόποι του λαού μας θα πάνε στράφι, όπως τονίστηκε.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος χαρακτήρισε ελλιπείς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο πεδίο τις ενίσχυσης της δημόσιας υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, την ενσωμάτωση στον σχεδιασμό για την πανδημία όλων των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, τον εξοπλισμό με τα απαραίτητα υλικά του προσωπικού στις μονάδες, την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για την αύξηση των ΜΕΘ και την μαζική πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η αποψινή Σύνοδος Κορυφής έχει ξεχωριστή σημασία καθώς η ηγεσία της οφείλει να πάρει μέτρου επεκτατικής πολιτικής για να μην οδηγηθεί ξανά σε κρίση. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έκδοση ευρωομόλογου, προκειμένου να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

ΣΥΡΙΖΑτηλεδιάσκεψηΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ