Πολιτική|30.03.2020 20:35

Μανώλης Γλέζος: Η φωτογραφία με την υψωμένη γροθιά στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Γιάννης Πολίτης

Ο Μανώλης Γλέζος, που έφυγε σήμερα για το ταξίδι στην αιωνιότητα, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Σε όλη την πορεία της 97χρονης ζωής του έδωσε μάχες για την ελευθερία και για τη Δημοκρατία. Η κορυφαία του πράξη ήταν τον Μάρτιο του 1941 όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας. 

Το τολμηρό εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή και καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής. Μάλιστα ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως «Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Η υψωμένη γροθιά στο Πολυτεχνείο

Το ημερολόγιο έδειχνε Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017. Χιλιάδες κόσμου όπως κάθε χρόνο έτσι και τότε είχαν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης.

Ξαφνικά εμφανίζεται μία γερασμένη φιγούρα με ένα μπαστούνι κρατώντας στα χέρια ένα στεφάνι. Ήταν ο Μανώλης Γλέζος που δεν λογάριασε τις κακές καιρικές συνθήκες δίνοντας το παρών. Αμέσως κατευθύνθηκε στο μνημείο και αφού στάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα ακίνητος ύψωσε τη γροθιά του ψηλά. Ήταν η τελευταία φορά που θα βρισκόταν εκεί.

επέτειος ΠολυτεχνείουΜανώλης Γλέζος