Πολιτική|30.03.2020 16:39

Ψευδείς οι οδηγίες Πολάκη για τον κορονοϊό - Τι απάντησε ο ίδιος

Newsroom

«Με έχουν χακάρει και δεν έχω πρόσβαση στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook». Αυτό είχε γράψει το πρωί της Δευτέρας ο Παύλος Πολάκης στο προσωπικό του προφίλ, θέλοντας να δείξει στους ακολούθους τους ότι ο λογαριασμός του είχε χακαριστεί... 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο Παύλος Πολάκης την Κυριακή είχε κάνει μία ανάρτηση στο Facebook, στην οποία επικαλείτο συμβουλές - οδηγίες του πανεπιστημίου Χόπκινς για τον κορονοϊό, κάτι, όμως που δεν είναι αληθές. 

Τα μέτρα αποφυγής που παρουσίαζε ο Παύλος Πολάκης στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook δεν είχαν γραφτεί ποτέ από το Τζονς Χόπκινς και καμία από τις σχετικές αναρτήσεις του πανεπιστημίου. 

Γι' αυτό και η ομάδα των ellinikahoaxes κατέληξε στο βασικό συμπέρασμα ότι οι οδηγίες που περιέχονται στην υπό εξέταση λίστα περιέχουν αρκετές σωστές, αλλά και εσφαλμένες, ανακριβείς πληροφορίες αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό. Ωστόσο είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για λίστα που δημοσιεύθηκε από τη σελίδα του πανεπιστημίου Johns Hopkins. 

Η ανάλυση 

1. Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά ΜΟΡΙΟ ΠΡΟΤΕΪΝΗΣ που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου (λίπος), το οποίο όταν απορροφάται από τα κύτταρα του οφθαλμικού, ρινικού ή στοματικού βλεννογόνου και αλλάζει τον γενετικό τους κώδικα (μετάλλαξη) μετατρέποντάς τα επιθετικά, πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα. 

Ο ιός δεν είναι μόριο πρωτεΐνης, αλλά αποτελείται και από μόρια πρωτεϊνών. Οι ιοί είναι ιδιαίτερα απλές δομές οι οποίες αποτελούνται από ένα περίβλημα μέσα στο οποίο μεταφέρουν το γενετικό τους υλικό και ενίοτε εργαλεία τα οποία βοηθούν στο να μεταφέρουν και να αναπαράγουν αυτό το γενετικό υλικό. Δεν αναπαράγονται από μόνοι τους αλλά χρειάζονται ένα ξενιστή ώστε να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς τους και να αναπαραχθούν και οι ιοί που παράγονται στη συνέχεια εξέρχονται από τον ξενιστή και ψάχνουν άλλα υγιή κύτταρα για να επαναλάβουν τη διαδικασία. Το κατά πόσο οι ιοί είναι ζωντανοί οργανισμοί δεν είναι σαφές και αποτελεί ακόμα αντικείμενο συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα.

2. Δεδομένου ότι ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός αλλά πρωτεϊνικό μόριο, δεν θανατώνεται, αλλά αποσυντίθεται μόνος του. Ο χρόνος αποσύνθεσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον τύπο του υλικού όπου βρίσκεται.

Ο ιός δεν «αποσυντίθεται μόνος του» εντός του σώματος, αλλά αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα είτε με περιορισμό της ικανότητάς του να προσβάλει κύτταρα-ξενιστές ώστε να μη μπορεί να μεταφέρει το γενετικό του υλικό και να αναπαραχθεί ή με καταστροφή των κυττάρων-ξενιστών που έχουν προσβληθεί ήδη

3. Ο ιός είναι πολύ ευαίσθητος. Το μόνο που τον προστατεύει είναι ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα λίπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απλό σαπούνι ή το απορρυπαντικό είναι το καλύτερο φάρμακο, επειδή ο αφρός ΚΟΒΕΙ το ΛΙΠΟΣ (γι ‘αυτό και πρέπει να τρίψουμε τα χέρια μας τόσο πολύ: για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, για να φτιάξουμε πολύ αφρό). Με τη διάλυση της στιβάδας λίπους, το μόριο πρωτεΐνης διασκορπίζεται και διασπάται από μόνο του.

Αυτό το σημείο είναι ακριβές. To σαπούνι αποτελείται από ενώσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διασπάσουν τα συστατικά του περιβλήματος του ιού. 

4. Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ λιώνει το λίπος. Γι’ αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε νερό πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου για πλύσιμο χεριών, ρούχων και ο,τιδήποτε άλλο. Επιπλέον, το ζεστό νερό παράγει περισσότερο αφρό και αυτό το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο.

Αυτό το σημείο δεν ευσταθεί. Οποιαδήποτε θερμοκρασία και αν χρησιμοποιήσετε για το πλύσιμο των χεριών θα είναι αποτελεσματική, εφόσον πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι. Επιπρόσθετα, η θερμοκρασία η οποία χρειάζεται για να καταστεί αδρανής ο ιός είναι περίπου 60℃, η οποία προφανώς δεν συνίσταται για πλύσιμο των χεριών ούτε υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματική σε αυτό το πλαίσιο. Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

5. Το αλκοόλ ή οποιοδήποτε αλκοολούχο μείγμα πάνω από 65% ΔΙΑΛΥΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λίπος, ειδικά το εξωτερικό λιπιδικό στρώμα του ιού.

Αυτό το σημείο είναι πρακτικά έγκυρο, καθώς τα αντισηπτικά με περιεκτικότητα αλκοόλης από 60-95% είναι αποτελεσματικά εναντίων του SARS-CoV-2. Πηγή

6. Οποιοδήποτε μείγμα 1 μέρος χλωρίνης ανά 5 μέρη νερού διαλύει άμεσα την πρωτεΐνη, και διασπά τον ιό από μέσα προς τα έξω.

Τόσο το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ) όσο και άλλου αρμόδιοι φορείς αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά εμπορικά διαθέσιμα και ασφαλή καθαριστικά για το σπίτι τα οποία είναι αποτελεσματικά για απολύμανση του χώρου στο πλαίσιο προστασίας για τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, όπως λέει χαρακτηριστικά η σελίδα του CDC, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει χλωρίνη γι’ αυτό τον σκοπό, η σωστή διάλυση είναι 5 κουτάλια της σούπας χλωρίνη σε 3 λίτρα νερό το οποίο κατ’ αναλογία είναι 1 μέρος χλωρίνης ανά 40 μέρη νερό. Πηγή

7. ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΤΟΝΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ. Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός όπως τα βακτήρια. Δεν μπορούν να σκοτώσουν ό,τι δεν είναι ζωντανό με τα αντιβιοτικά, αλλά γρήγορα να αποσυνθέσει τη δομή του με όλα όσα είπε.

Μικροβιοκτόνο είναι κάθε χημική ένωση ή σκεύασμα σκοπός του οποίου είναι να μειώσει την αποτελεσματικότητα μικροβίων στα οποία συγκαταλέγονται και οι ιοί, παρότι το θέμα του αν οι ιοί είναι ζωντανοί οργανισμοί αποτελεί ένα ιδιαίτερα περίπλοκο αντικείμενο συζήτησης. Τα αντιβιοτικά δεν είναι τα μόνα μικροβιοκτόνα που κυκλοφορούν καθώς τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούμε θεωρούνται μικροβιοκτόνα και έχουν δράση εναντίον του κορονοϊού. Πηγή 1, Πηγή 2.  

8. Μην τινάζετε ΠΟΤΕ χρησιμοποιημένα ή αχρησιμοποίητα ρούχα, σεντόνια ή πανιά. Όσο ο ιός είναι κολλημένος σε μια πορώδη επιφάνεια, είναι πολύ αδρανής και αποσυντίθεται μεταξύ 3 ωρών (ύφασμα και πορώδη υλικά), 4 ωρών (χαλκός, γιατί είναι φυσικά αντισηπτικός ― και ξύλο, γιατί το ξύλο απομακρύνει την υγρασίας και δεν αφήνει να αποκολληθεί και να αποσυντεθεί), 24 ωρών (χαρτόνι), 42 ωρών (μέταλλο) και 72 ωρών (πλαστικό). Αλλά αν τα τινάξετε ή χρησιμοποιήσετε φτερό για να καθαρίσετε, τα μόρια του ιού επιπλέουν στον αέρα για έως και 3 ώρες και μπορούν να κατακαθίσουν στη μύτη σας. 

Ακόμη δεν είναι σαφές πόσο διάστημα επιβιώνει ο ιός στα υφάσματα, ωστόσο το CDC αναφέρει ότι είναι καλό να αποφεύγεται το τίναγμα των ρούχων για να μη διασπείρεται ο ιός στον αέρα του περιβάλλοντος χώρου. Πηγή

ΚορονοϊόςΠαύλος Πολάκης