Πολιτική|12.12.2018 19:49

«Άνοιξε η αυλαία» για τον προϋπολογισμό 2019

Κατερίνα Τζαβάρα

Άνοιξε απόψε στην Ολομέλεια η αυλαία της συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2019 που έφερε και πάλι στην αίθουσα, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρόντες βεβαίως και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Κατά την έναρξή της ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ενημέρωσε ότι η συζήτηση του πρώτου προϋπολογισμού μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις, μέχρι το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει η ψηφοφορία.

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των γενικών και των ειδικών εισηγητών των κομμάτων ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις θα εναλλάσσονται στο βήμα μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανέβουν στο βήμα την τελευταία μέρα της συζήτησης δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας τόνισε τα θετικά της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης ακόμη και μέσα στα χρόνια του μνημονίου υπογραμμίζοντας ότι από την αρχή της διακυβέρνησης είχε αναγνωριστεί η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της λήψης μέτρων με κοινωνικό εκτόπισμα.

«Δείτε τους δικούς σας προϋπολογισμούς και βρείτε πόσα χρήματα είχατε στρέψει σε κοινωνικό προϋπολογισμό», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πενταπλασίασε τον κοινωνικό προϋπολογισμό.

Χαρακτήρισε «επεκτατικό» τον προϋπολογισμό του 2019 γιατί όπως είπε «δίνει, δεν παίρνει», με αύξηση κοινωνικών δαπανών και μείωση φόρων.

Υπογράμμισε τις ρυθμίσεις που συνέβαλαν στο να υπάρξει η δυνατότητα κατάργησης του μέτρου περικοπής των συντάξεων, συμπεριλαμβάνοντας στην αναφορά του από την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέχρι τη σημαντική απόδοση του τομέα του τουρισμού.

«Στο ίδιο ζύγι αυτοί που έφαγαν και αυτοί που δεν έφαγαν, δεν θα μπούνε», είπε κλείνοντας την εισήγησή του.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση της αυταπάτης, τερματίζει τη θητεία της μ’ έναν αντιαναπτυξιακό και στην ουσία του μνημονιακό προϋπολογισμό».

Μίλησε για συνθήκες ασφυξίας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς λόγω ιδεοληψιών της κυβέρνησης και τόνισε ότι η κυβέρνηση μετρήθηκε με τις περιστάσεις και βρέθηκε ελλιποβαρής.

«Θα μείνει στην ιστορία ως πολιτική ανεμοδούρα», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης και έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής προσθέτοντας πως «τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα υπονομεύουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Στη συνέχεια ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του με αναφορές στους πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της παράταξής του.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση κάνοντας αναφορά στη χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι υποβίβασε το επίπεδο του

Κοινοβουλίου. Το σχόλιό του αυτό προκάλεσε στη συνέχεια την απάντηση του υπουργού Οικονομικών που έριξε αποκλειστικά την ευθύνη στον αρχηγό της ΝΔ, διερωτώμενος σε έντονο ύφος «είπαμε εμείς για προδότες που πούλησαν τη Μακεδονία;»…

προϋπολογισμόςΒουλή