Πολιτική|13.04.2020 12:17

Στράτος Σιμόπουλος:Πως θα ενταχθούν οι Ρομά στην ελληνική κοινωνία

Newsroom

Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει σταδιακή και σε βάθος χρόνου ένταξη των Ρομά στην κοινωνία αποτελεί ή «αναγκαστική» εκπαίδευσή τους από το δημοτικό σχολείο αναφέρει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος μετά και τις αρχικές αντιδράσεις Ρομά στη Νίκαιια Λάρισας να μπουν σε καραντίνα λόγω του κρουσμάτων κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν εκεί.

Όπως εξηγεί ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης στους συνοικισμούς των Ρομά οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν σημαντικά ειδικά και μεγάλα οικονομικά κίνητρα και εκτός από τη διδασκαλία στις τάξεις πρέπει να αναλάβουν την καθημερινή πρωινή και δια ζώσης πίεση στους γονείς να ετοιμάζουν τα παιδιά για το σχολείο. Ουσιαστικά να γίνουν κάποιας μορφής εκπαιδευτικοί ιεραπόστολοι. Επίσης πρέπει να δημιουργηθεί και ένα πλαίσιο αξιολόγησης με επιπλέον κίνητρα.

«Το παράδειγμα του πατρός Αθηναγόρα στο «Φάρο του Κόσμου» στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό. Όταν ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια τη προσπάθεια κάθε πρωί ο ίδιος και οι συνεργάτες του πήγαιναν στα σπίτια των Ρομά και έπαιρναν πιεστικά τα παιδιά για το σχολείο» είπε ο κ. Σιμόπουλος.

Σήμερα ορισμένα από τα παιδιά αυτά είναι έτοιμα να δώσουν πανελλαδικές ή είναι διπλωματούχοι τεχνίτες.

Στο σχολείο έμαθαν ότι υπάρχει και άλλος κόσμος πέρα από το πλανόδιο εμπόριο στην καλύτερη περίπτωση η την παραβατικότητα στη χειρότερη.

Πόροι για τους εκπαιδευτικούς ή για όλο το απαιτούμενο πλαίσιο με συνοδούς από το σπίτι, πιθανώς μάγειρες κλπ, υπάρχουν από ειδικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Ρομά. Η αρμόδια και πολύ ευαισθητοποιημένη Γενική Γραμματεία Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων γνωρίζει τα προβλήματα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες.

«Ο συνδυασμός της χορήγησης των επιδομάτων με τη παρακολούθηση των μαθημάτων από τα παιδιά δεν φέρνει αποτελέσματα» τονίζει ο κ. Σιμόπουλος ο οποίος ασχολείται ενεργά εδώ και πολλά χρόνια με τα προβλήματα των Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

«Ότι προτείνω συναρτάται πάντα με τη αυστηρή τήρηση των νόμων ποινικών, αστικών και φορολογικών.Η εμφάνιση στη Λάρισα και η αντιμετώπιση τους από τον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά δείχνει σε όλους μας τη σωστή κατεύθυνση και ταυτόχρονα μας θυμίζει ότι «δεν υπάρχουν ιδιωτικοί παράδεισοι».

οικισμός ΡομάΣτράτος Σιμόπουλος