Πολιτική|12.12.2018 22:09

Βουλή: Μέχρι και «τσόκαρο» ακούστηκε στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Κατερίνα Τζαβάρα

Σε κλίμα πόλωσης, με το κακό προηγούμενο της χθεσινής συζήτησης να υπαγορεύει πρωτοφανή έκπτωση της ποιότητας του κοινοβουλευτικού διαλόγου εξελίχθηκε η πρώτη συνεδρίαση επί του προϋπολογισμού. Βαρείς χαρακτηρισμοί και εκφράσεις ακούστηκαν σ' ένα περιβάλλον έντασης στην Ολομέλεια όπου διατηρήθηκαν ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι και ατμόσφαιρα που έμοιαζε ανά πάσα στιγμή έτοιμη να εκραγεί.

Η αρχή έγινε με την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έκανε αναφορά κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε, σε έντονο ύφος, να επιχειρηματολογήσει για την ευθύνη που φέρουν και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζοντας «διχαστικό» τον λόγο του κ. Μητσοτάκη σε βαθμό που «δεν έχει ξανακούσει στη ζωή του» και επέστησε την προσοχή του κ. Σκανδαλίδη για το «τσουβάλιασμα». Τότε ο κ. Σκανδαλίδης πήρε και πάλι τον λόγο για να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση είναι εν πολλοίς υπεύθυνη για τον τρόπο που διεξάγεται ο διάλογος στη Βουλή.

Φαίνεται όμως πως αυτή η έκρηξη δεν ήταν αρκετή για να εκτονωθεί η ηλεκτρισμένη κατάσταση και αμυδρά από το βάθος της αίθουσας ακούστηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λεωνίδας Γρηγοράκος να αποκαλεί «τσόκαρο» τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η κυρία Καββαδία είχε αντιδράσει στον θόρυβο που έκαναν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ όση ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η κόντρα Τσακαλώτου – Σκανδαλίδη. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ανταλλαγή χειρότερων χαρακτηρισμών σε μια άνευ προηγουμένου στιχομυθία.

Το νήμα έπιασε, φαινομενικά αναίτια και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Βασίλη Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «αναιδέστατο» όταν εξέφρασε παράπονα για την αποχώρηση πολλών εκ των συναδέλφων του από την αίθουσα. «Στήσου μπροστά σ’ έναν καθρέφτη και φτύσε το είδωλό σου μέχρι να σκοτεινιάσει», απάντησε ο κ. Κατσίκης παγώνοντας από αμηχανία το περιορισμένο ακροατήριο.

προϋπολογισμόςΒουλή