article background image

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές 2024, το ethnos.gr επιχειρεί να γνωρίσει καλύτερα υποψήφιους και υποψήφιες, μέσα από τις ερωτήσεις του. Αυτή την εβδομάδα στο ερωτηματολόγιο απαντούν υποψήφιοι και υποψήφιες του απόδημου ελληνισμού.   

«Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες»

Ευρωεκλογές - υποψήφιοι - ερωτηματολόγιο

Ορέστης Ομράν – Κουκουβιτάκης - ΝΔ

Ο Ορέστης Ομράν – Κουκουβιτάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Β’ Πειραματικού Λυκείου και της Νομικής Σχολής της Αθήνας, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Σικάγο με υποτροφία. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου.

Διεθνής δικηγόρος Αθηνών, Βρυξελλών, Αγγλίας και Νέας Υόρκης, ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες ως εταίρος σε μεγάλη διεθνή δικηγορική εταιρεία, ενώ είναι επικεφαλής του ελληνικού τμήματός της. Συμβουλεύει ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και των κατασκευών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός νομικός σύμβουλος σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές συναλλαγές στον κλάδο της ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων, σύνθετων χρηματοδοτήσεων, έργων ΑΠΕ και ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συμβουλεύει επίσης την Ελλάδα και άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εθνικών Αρχών και σε συναφείς δικαστικές διαδικασίες ενώπιον των Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι επικεφαλής του Διεθνούς Βραχίονα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ International). To 2016 ήταν ιδρυτικό μέλος του Brain Gain, μιας Πρωτοβουλίας Αποδήμων Ελλήνων, που έχει ως στόχο την ένωσή τους με τη χώρα και τη δημιουργική αξιοποίηση τους στην εθνική προσπάθεια. Είναι αναγνωρισμένος από πληθώρα διεθνών οργανισμών αξιολόγησης δικηγόρων (Chambers, Legal500, IFLR) ως ένας από τους κορυφαίους διεθνείς δικηγόρους χρηματοοικονομικού δικαίου, δικαίου ενέργειας και δικαίου ανταγωνισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Συμμετέχει ως ομιλητής σε επιχειρηματικά και νομικά συνέδρια και διδάσκει ως επισκέπτης λέκτορας σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Επίσης, αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο επί διεθνών και ελληνικών οικονομικών, ενεργειακών και κοινωνικών ζητημάτων, ενώ το 2023 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «25+1 Ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση» από τις Εκδόσεις Ι.Σιδέρης. Αποφάσισε να είναι υποψήφιος γιατί θέλει να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει καλά, όπως αυτό των Βρυξελλών.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλευτής; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας ως διεθνής δικηγόρος με έδρα τις Βρυξέλλες παρακολουθώ τις εργασίες των περισσότερων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεργάζομαι με τα μέλη τους, ιδιαίτερα με αυτή της Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και αυτή της Ανάπτυξης. Όπως συνεργάζομαι και με τους εκπροσώπους όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Συνεπώς θα μπορούσε να συμμετέχω ως μέλος σε όποια Επιτροπή κριθεί ότι είναι πιο χρήσιμο για την πατρίδα και την παράταξή μου.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές; Γιατί να προτιμήσουν οι πολίτες την κάλπη αντί για την αποχή;

Γιατί η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Ιδιαίτερα σε αυτές τις Ευρωεκλογές οι αντιευρωπαϊκές και λαϊκίστικες δυνάμεις φαίνεται να ενισχύονται σε πολλές χώρες, η αποχή θα τους βοηθήσει να ενισχυθούν και να δυσκολέψουν τις κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να πάρει η Ένωση, την επόμενη πενταετία. Όσοι θέλουμε η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά οφείλουμε να δώσουμε το παρών στην κάλπη και να ασχοληθούμε σοβαρά με την εκπροσώπηση της χώρας. Στην Ελλάδα η συνεπής φιλοευρωπαϊκή δύναμη είναι η Νέα Δημοκρατία.

 Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας, για τα επόμενα χρόνια είναι, να συγκλίνει με τον μέσο όρο ευρωπαϊκών δεικτών στην οικονομία αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου και υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα προτείνατε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς αυτή την κατεύθυνση;

Πιστεύω πολύ στην Ελλάδα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για αυτό άλλωστε είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους και  είναι πολλά που θα μπορούσαν να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Γιατί είναι πολλοί οι τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις τους. Αν έπρεπε να επιλέξω κάποιους εξ΄αυτών, θα ήταν η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, που έχουν ανάγκη χώρες, όπως η δική μας.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που οφείλει κατά τη γνώμη σας να βάλει η Ελλάδα για την επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών;

Πέραν των θεμάτων της ανάπτυξης, για μας ως Ελλάδα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση του πυλώνα της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για ένα ξεχωριστό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα καλύπτει ενιαίες δράσεις ευρωπαϊκής άμυνας. Ένα τέτοιο έργο που στηρίζουν και άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, είναι ένας ευρωπαϊκός «θόλος», που θα προστατεύει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι κάθε απειλής, από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones. Ένα τέτοιο σύστημα αεράμυνας, για χώρες όπως η δική μας, που έχουν απρόβλεπτους γείτονες είναι πολύτιμο. Και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως κτίζουμε συμμαχίες και σχεδιάζουμε πολιτικές που ισχυροποιούν την πατρίδα. Αυτός είναι ο πατριωτισμός της πράξης, τον οποίον υπηρετούμε στη Νέα Δημοκρατία.

Αν εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;

Τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στις Βρυξέλλες. Συνεπώς, όπως λέω συχνά στις προεκλογικές εκδηλώσεις, δεν ζητώ από τους εκλογείς να με στείλουν εκεί. Τους ζητώ να μου εμπιστευτούν την εκπροσώπησή τους σε ένα χώρο και μια πόλη που γνωρίζω ήδη πολύ καλά. Σε περίπτωση που εκλεγώ θα ξεκινήσω χωρίς καμία χρονοτριβή τη δουλειά για να δικαιώσω όσους με εμπιστεύτηκαν.

«Η Ελλάδα, όχι μόνο δε συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά διαρκώς απομακρύνεται»

Ευρωεκλογές - υποψήφιοι - ερωτηματολόγιο

Αντώνης Γουναλάκης - ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αντώνης Γουναλάκης γεννήθηκε το 1989 στην Καλλιθέα της Αθήνας με καταγωγή από το Οροπέδιο Λασιθίο, Κρήτης και τον Σταυρό Φαρσάλων Θεσσαλίας. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Οικονομικών με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst στις ΗΠΑ. Παράλληλα με την έρευνά του, έχει δουλέψει επι σειρά ετών ως βοηθός καθηγητή (Teaching Assistant) και βασικός διδάσκοντας (Teaching Associate) και πλέον εργάζεται, όντας εκλεγμένος, στο σωματείο εργαζομένων διδακτορικών φοιτητ(ρι)ών του Πανεπιστημίου του (GEO). 

Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος δύο οικονομικών Μεταπτυχιακών Τίτλων, από το ΟΠΑ (ως αριστούχος) και το UMass Amherst. Ήταν ενεργός εκπρόσωπος φοιτητ(ρι)ών στα όργανα συνδιοίκησης του ΟΠΑ: Τμήμα, Σύγκλητο, Πρυτανικό Συμβούλιο και γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ. Είναι μέλος της Ελληνικής Mensa. Είναι συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ΗΠΑ και μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού.

Ο λόγος που διάλεξε να κάνει το διδακτορικό του στο συγκεκριμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ σχετίζεται με την ιδεολογική και πολιτική του πεποίθηση ότι υπάρχει δυνατότητα για μία πιο δίκαιη, συμπεριληπτική και βιωσιμη οικονομική πολιτική, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και πράξης.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλευτής/εύτρια; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

Ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θέλω να συμβάλλω στη δημιουργία μιας Δημοκρατικής και Προοδευτικής Ευρώπης που θα στοχεύει στην οικονομική σύγκλιση της περιφέρειας, μέσα από ένα συμπεριληπτικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο θα προστατεύει και θα ενισχύει τα Δημόσια Αγαθά (όπως Παιδεία, Υγεία, νερό, ρεύμα) και το δικαίωμα στη Στέγη. Παράλληλα θα δημιουργεί τα κίνητρα εκείνα, ώστε η κινητικότητα των Ευρωπαίων πολιτών (εργαζομένων, επιστημόνων κλπ) να πραγματοποιείται προς όλες τις κατευθύνσεις, οπότε η Ελλάδα και άλλες περιφερειακές χώρες να μη μένουν πίσω, τροφοδοτώντας μια άνιση ανάπτυξη και διαταράσσοντας την κοινωνική τους συνοχή. Όσον αφορά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής η Ευρώπη οφείλει να έχει στρατηγική αυτονομία και να επιδιώκει την ειρηνική διευθέτηση των γεωπολιτικών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα με αίσθημα αλληλεγγύης. Πρέπει να αναλάβουμε διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και το διαρκές αιματοκύλισμα που λαμβάνει χώρα στην Παλαιστίνη από τον ισραηλινό στρατό, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Θα είναι τιμή μου να υπηρετήσω σε οποιαδήποτε επιτροπή, βάσει όμως σπουδών, εξειδίκευσης και γνώσεων θα επεδίωκα να εκλεγώ σε μια εκ των οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ανάπτυξης και προϋπολογισμού.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές; Γιατί να προτιμήσουν οι πολίτες την κάλπη αντί για την αποχή;

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι συσχετισμοί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνουν το πλαίσιο της άσκησης πολιτικής σε κρίσιμους τομείς στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε κράτος - μέλος. Ταυτόχρονα δίνουμε και μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική μάχη τόσο απέναντι στις δεξιές συντηρητικές δυνάμεις της λιτότητας, των ανισοτήτων και της έλλειψης της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και στις αντιδραστικές δυνάμεις της μισαλλοδοξίας, του φασισμού και της ακροδεξιάς. Η Δημοκρατική, Προοδευτική Ευρώπη της συμπερίληψης, της σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η Ευρώπη που προσπαθεί να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η ανάδειξη των ζητημάτων του Κράτους Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τους πολίτες της χώρας μας και αυτό φάνηκε σε πολλά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά όπως το έγκλημα των Τεμπών και η συγκάλυψή του, οι υποκλοπές, η ελευθερία του Τύπου και τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των Αποδήμων Ελλήν(ιδ)ων από το Υπουργείο Εσωτερικών κλπ. Η μαζική συμμετοχή όλων μας στην πολιτική διαδικασία και την ημέρα των εκλογών είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ενισχυθεί η φωνή μας και να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας, για τα επόμενα χρόνια είναι, να συγκλίνει με τον μέσο όρο ευρωπαϊκών δεικτών στην οικονομία αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου και υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα προτείνατε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς αυτή την κατεύθυνση; 

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε στασιμότητα και όχι μόνο δε συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά διαρκώς απομακρύνεται. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία βρισκόμαστε δεύτεροι από το τέλος στην αγοραστική δύναμη, δεύτεροι από την κορυφή στους έμμεσους φόρους, δεύτεροι στην ακρίβεια στα τρόφιμα, δεύτεροι ακριβότεροι στα καύσιμα. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν προτείνει και πολλές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει τη μείωση των έμμεσων φόρων ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης, τη στήριξη του πρωτογενή τομέα για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή, τη φορολόγηση των υπερκερδών σε τράπεζες, ενέργεια, καύσιμα. Σαφώς και μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, καθώς αυτό αποτελεί και τον πυρήνα του ευρωπαϊκού οράματος και οικοδομήματος. Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται σύγκρουση με τα ολιγοπώλια, ρύθμιση της αγοράς, προστασία της εργασίας και μια συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση που θα στοχεύει στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία και όχι μονάχα στο real estate. Έχουμε πολύ υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μεταναστεύει μαζικά εδώ και 15 χρόνια και πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε η τάση αυτή να αναστραφεί. Απαιτείται ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας που να στηρίζει τους νέους και τις νέες, να μπορούν να πληρώνουν το νοίκι και παράλληλα να έχουν προοπτική να αγοράσουν κάποια στιγμή δικό τους σπίτι, όπως οι γονείς μας. Χρειάζεται σημαντική επένδυση στη Δημόσια Παιδεία, Υγεία, στήριξη της γονεικότητας και πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστ(ρι)ών για να μειώσουμε τις ανισότητες, να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και να  πετύχουμε την οικονομική σύγκλιση.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που οφείλει κατά τη γνώμη σας να βάλει η Ελλάδα για την επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών; 

Οι βασικές προτεραιότητες της χώρας μας πρέπει να είναι η συμπεριληπτική, δίκαιη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Όσον αφορά τη στεγαστική κρίση πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις που να αφορούν τη αναδιάρθρωση και ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, του θεσμού της golden visa και ευρύτερα της χρηματιστικοποίησης του οικιστικού αποθέματος. Επιπροσθέτως πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών από τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αύξηση της ιδιοκατοίκησης και  παράλληλα να υπάρξει και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υπέρ της κοινωνικής στέγης. Η στήριξη μιας εξωστρεφούς και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την ισότιμη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στα ευρωπαϊκά κονδύλια και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής ιδιαίτερα στην ενέργεια και στα καύσιμα, διότι και με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται στρεβλώσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος της χώρας μας. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην κοινωνική συνοχή απαιτεί ένα ισχυρό Κράτος Πρόνοιας και προστασία των δημοσίων αγαθών. Η θεσμική κατοχύρωση ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και η σύγκλιση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες στην εργατική νομοθεσία, στην κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι-ες να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αυξανόμενης παραγωγικότητάς τους.

Αν εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;

Εφόσον εκλεγώ, σκοπεύω να πάω στις Βρυξέλλες και να εργαστώ σκληρά προκειμένου οι νέοι και οι νέες στην Ελλάδα να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή στον τόπο μας. Εγώ όπως και πολλοί άλλοι αναγκαστήκαμε να μεταναστεύσουμε σε συνθήκες λιτότητας, μνημονίων και υψηλότατης ανεργίας. Στόχος μου είναι να αλλάξουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα, ώστε η ροή αυτή να αναστραφεί. Η δημιουργία των κινήτρων εκείνων, ώστε ένα τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού να επιστρέψει (brain gain) είναι ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα και όλων όσων επιλέξουν να παραμείνουν στις χώρες τους ως Απόδημοι Έλλην(ιδ)ες, που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, την ενίσχυση των διπλωματικών αρχών, τη στήριξη της ελληνικής εκπαίδευσης και του ελληνικού πολιτισμού. Οι μεγάλες προκλήσεις και κρίσεις της εποχής μας έχουν σε μεγάλο βαθμό υπερεθνικό χαρακτήρα (κλιματική κρίση, πόλεμοι, ανισόρροπη ανάπτυξη, απειλή φασισμού) και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χρειάζεται να συντονιστούμε συλλογικά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, χρειάζονται όμως και πολιτικές στο εθνικό επίπεδο. Ο στόχος της σύγκλισης των περιφερειακών χωρών, όπως η Ελλάδα, με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες είναι ζήτημα επιβίωσης για εμάς, αποτελεί όμως και ένα στρατηγικό στόχο για το όραμα της Ευρώπης των λαών και αυτό σκοπεύω να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις.

«Με τη διαφαινόμενη άνοδο της ακροδεξιάς οι Ευρωεκλογές θα σημαδέψουν ριζικά την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια»

Ευρωεκλογές - υποψήφιοι - ερωτηματολόγιο

Νατάσα Ρωμανού - Νέα Αριστερά

Η Αναστασία (Νατάσσα) Ρωμανού είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ τη ΝΑΣΑ στη Νέα Υόρκη για θέματα κλιματικής αλλαγής και συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής και Μαθηματικών. Είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά.

 Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλευτής/εύτρια; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

Με βάση το επιστημονικό μου υπόβαθρο, που είναι η μελέτη του κλίματος. Θέλω κατά τη θητεία μου να εργαστώ για τη προώθηση της Πράσινης Μετάβασης με κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία από την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Θα ζητήσω αναθεώρηση ή επικαιροποίηση νομοθεσιών σε σχέση με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα μετά τη πανδημία, την ενεργειακή και τη πληθωριστική κρίση, την ανεργία και τη μειωμένη παραγωγή.

Θα χρειαστεί να υπάρχουν έκτακτα κοινοτικά κονδύλια και άλλη βοήθεια διαθέσιμα άμεσα όταν χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσω σταθερή χρηματοδότηση για την Ελλάδα ειδικά  για την πρόληψη μεγάλων καταστροφών λόγω ακραίων φαινομένων, πχ από πυρκαγιές ή πλημμύρες,  αλλά για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, των θαλασσών και των περιοχών NATURA.

Θα επιβλέπω τη λειτουργία όλων των σχετικών θεσμών για διασφάλιση της διαφάνειας, θα είμαι σε διαρκή διάλογο με τους πολίτες, αλλά και με την Ελληνική κυβέρνηση και τις Ελληνικές περιφερειακές αρχές για να εξασφαλίσω την απρόσκοπτη και ολική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Θα συνεργαστώ με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά θα με όλους τους προοδευτικούς ευρωβουλευτές για τους κοινούς στόχους.

Θα επιδιώξω να εκλεγώ σε επιτροπές για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και τη Διατροφική Ασφάλεια, για τη Βιομηχανία, την Έρευνα και την Ενέργεια, την Αγροτική παραγωγή,  την Αλιεία, τις Μεταφορές και τον Τουρισμό, την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την Εργασία και τα Κοινωνικά Θέματα.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές; Γιατί να προτιμήσουν οι πολίτες την κάλπη αντί για την αποχή;

Με τη διαφαινόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Ευρωεκλογές του 2024 θα σημαδέψουν ριζικά την Ευρώπη και τον κόσμο, για τα επόμενα χρόνια. Ακροδεξιοί πολιτικοί θα πάρουν ηγετικές θέσεις στην ΕΕ και τις διάφορες επιτροπές και έτσι θα επηρεάσουν την πολιτική ατζέντα και κατεύθυνση της ΕΕ. Κινδυνεύουν η ειρήνη και η γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή αφού τα ακραία εθνικιστικά αυτά κόμματα δεν καλλιεργούν την αλληλεγγύη και συνεργασία των λαών, αλλά επενδύουν στο πόλεμο π.χ. στην Ουκρανία, και στη προώθηση των δικών τους συμφερόντων έναντι του κοινού καλού. Κινδυνεύει η δημοκρατία και η ισότητα γιατί υποθάλπτουν τον εθνικισμό και τη βία με δικαιολογία το μεταναστευτικό, δεν αναγνωρίζουν δικαιώματα σε κοινωνικές ομάδες όπως οι ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ εκμεταλλεύονται την οικονομική ύφεση λόγω ακρίβειας και ψηλού πληθωρισμού για να επιβάλλουν αντιλαϊκές πολιτικές, ιδιωτικοποιήσεις και φτωχοποίηση. Κυρίως όμως κινδυνεύει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γιατί καλλιεργείται ο αντι-επιστημονισμός, είναι αρνητές της κλιματικής αλλαγής και θα επιδιώξουν να αναστείλουν ή να περιορίσουν τη Συνθήκη του Παρισιού του 2015 που στοχεύει στην κάμψη της κλιματικής κρίσης και την Πράσινη Μετάβαση. Σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο για το καλό της χώρας μας και της ΕΕ γενικότερα.

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας, για τα επόμενα χρόνια είναι, να συγκλίνει με τον μέσο όρο ευρωπαϊκών δεικτών στην οικονομία αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου και υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα προτείνατε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς αυτή την κατεύθυνση;

Σύγκλιση στην Οικονομία είναι εφικτή μόνο με κατάλληλες πολιτικές της κυβέρνησης και στήριξη και έλεγχο από την ΕΕ. Για τον λόγο αυτό θα είμαι σε επαφή με τη κυβέρνηση όσον αφορά την εισοδηματική της πολιτική και τον προϋπολογισμό, αλλά ουσιαστικά θα μπορώ μόνο να επέμβω μέσω του ΕΚ, ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Θα φροντίσω να υπάρξουν κίνητρα από την ΕΕ ώστε να αυξηθεί το κατώτατο εισόδημα και να προσεγγίσει αυτό χωρών με παρόμοια οικονομία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με προστατευμένες συνθήκες και απολαβές, να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, και οι νέοι κατά την αρχή της σταδιοδρομίας τους. Συγκεκριμένα, η Πράσινη Μετάβαση και η μεθοδευμένη ανάπτυξη τεχνολογιών και πρακτικών για την μελέτη, πρόγνωση και αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και  των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας και να αναζωογονήσουν την Ελληνική οικονομία. Είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε τα κονδύλια που μας αναλογούν και με βάση τις ανάγκες της χώρας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας προσφέρονται, όπως από το Επενδυτικό Σχέδιο Βιώσιμης Ευρώπης μέσω του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης ώστε να αποανθρακοποιήσουμε την οικονομία μας και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Θα αναζητήσω χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να στηρίξουμε τις νέα επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, τις ενεργειακές κοινότητες και τη βιομηχανική παραγωγή, και να εναρμονιστούμε με τη Συνθήκη του Παρισιού. Τέλος θα στηρίξω το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα που θα βοηθήσει και άλλες χώρες του κόσμου να σταματήσουν τις εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που οφείλει κατά τη γνώμη σας να βάλει η Ελλάδα για την επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών;

Οι προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της με εκσυγχρονισμό όλων των υποδομών, δημιουργία χάρτη επικινδυνότητας για πλημμύρες και φωτιές και άλλα φαινόμενα που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εκπονήσει και καταθέσει, προστασία του πολίτη όχι απλά με το 112 αλλά με πρόγνωση και έγκαιρη επέμβαση όπου χρειάζεται.

Προτεραιότητα είναι επίσης η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η στήριξη της δημόσιας Παιδείας και Υγείας και η Πράσινη Μετάβαση στην οικονομία, τις μεταφορές και την παραγωγή.  Θα δώσω μεγάλη έμφαση στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας, προστασία από ακραία φαινόμενα, αποκατάσταση της Φύσης όπου έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από φωτιές, πλημμύρες αλλά και δραστηριότητες όπως ο Τουρισμός, η υπεραλίευση κλπ, και προστασία των δημόσιων αγαθών, όπως του νερού, του αέρα, της γης, της θάλασσας, της τροφής, από ιδιωτικοποίηση και μόλυνση. Η Ευρώπη οφείλει να δημιουργήσει μακρόπνοη πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αλλά και για τη μείωση των ωρών εργασίας.

Αν εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;

Η δουλειά θα αρχίσει πριν φτάσω στις Βρυξέλλες. Θα επικοινωνήσω με πρώην και νυν Έλληνες βουλευτές-τριες ανεξαρτήτου κόμματος για ενημέρωση. Θα επισκεφτώ τις  μεγάλες περιφερειακές/νομαρχιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα για να πάρω πληροφορίες από τους εργαζόμενους στους τομείς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και τι μπορώ να κάνω για να διευκολύνω τη διαδικασία.  Αυτό μάλιστα θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο κατά τη θητεία μου. Επιπλέον, θα δημιουργήσω ομάδα εργασίας με έμφαση την αποτύπωση των κλιματικών κινδύνων (παρόλο που αυτό θα έπρεπε να το κάνει η κυβέρνηση αλλά κωλυσιεργεί), την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την καλύτερη χρηματοδοτική απολαβή της χώρας μας.

Όταν φτάσω στις Βρυξέλλες, θα ζητήσω συνάντηση και ενημέρωση από τα άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όσον αφορά όλα τα προς ψήφιση νομοσχέδια ώστε να προετοιμαστώ να διατυπώσω προτάσεις/ερωτήσεις χωρίς καθυστέρηση. Επιπλέον, θα θεσπίσω την «Ώρα του Κοινού» δηλαδή ένα γραφείο άμεσης επικοινωνίας μου με τους πολίτες, για αλληλοενημέρωση και διευκόλυνση στη κατάθεση ερωτήσεων και υπομνημάτων στο Ευρωκοινοβούλιο από το κοινό.

«Η κλιματική κρίση είναι η πρόκληση της γενιάς μας»

Ευρωεκλογές - υποψήφιοι - ερωτηματολόγιο

Ζωή Νιομανάκη - ΚΟΣΜΟΣ

Η Ζωή Νιομανάκη είναι 56 ετών, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μόνιμη κάτοικος Γερμανίας, παιδί μεταναστών δεύτερης γενιάς, διαζευγμένη και μονογονεϊκή μητέρα δύο κόρων.

Μετά τις σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας / Ιστορίας Τέχνης / Επιστήμης Μ.Μ.Ε. στο πανεπιστήμιο Χάινριχ- Χάινε στο Ντύσσελντορφ, εργάστηκε επι 14 χρόνια ως δημοσιογράφος στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό WDR με επίκεντρο κοινωνικοπολιτικά θέματα της ομογένειας. Μετά το διαζύγιο έκανε νέες σπουδές και έκτοτε εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες όσο και σε ΜΚΟ στους τομείς καταπολέμησης ρατσισμού παντός τύπου, στήριξης μονογονεϊκών μητέρων/ συμμετοχή σε projects αναγνώρισης και ενσωμάτωσης αλλοδαπών, χρόνια ανέργων καθώς και ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Σε αυτούς τους τομείς δραστηριοποιείται και πολιτικά: Εδώ και 9 χρόνια  είναι μέλος των Πρασίνων Γερμανίας και εδώ και 4 χρόνια εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος, επίτροπος διοικητικού συμβουλίου, υπεύθυνη του κόμματος για θέματα διαφορετικότητας (diversity), συμβουλευτική επίτροπος του ταμιευτηρίου δημοσίου δικαίου (Sparkasse Krefeld) της περιφέρειας και μέλος άλλων 6 επιτροπών της εκλογικής της περιφέρειας καθώς και αντιπρόεδρος στην σχολική επιτροπή. Ήταν υποψήφια στις βουλευτικές του Ιουνίου στο ψηφοδέλτιο επικράτειας και στις περιφερειακές Θεσσαλονίκης με τον Φίλιππο Γκανούλη.

Έλαβε 2 βραβεύσεις για εξέχουσες υπηρεσίες προς κοινωφελείς σκοπούς και έπαινο διακεκριμένης ερευνήτριας διεπιστημονικής έρευνας ενδοκοινωνικών συγκρούσεων και βίας Δρ. Μπεάτε Κούπερ (Prof. Dr. Beate Kupper)

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλευτής/εύτρια; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

- Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων
Θέλουμε επιτέλους ισότητα και ίσες αμοιβές. Στόχος μας στον «ΚΟΣΜΟ» είναι μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, στην οποία η καθεμία/ο καθένας να μπορεί να ζήσει μια αυτοκαθοριζόμενη ζωή, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, χρώματος, κοινωνικής τάξης ή θρησκεία. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση σε όλους τους τομείς της ζωής και να μπορούν να ζουν, να μαθαίνουν και να εργάζονται ανεξάρτητα. Θέλω να συμβάλλω στο να καταφέρουμε στην χώρα μας να παρέχουμε αποτελεσματική προστασία από τις διακρίσεις και επιθέσεις σε όλες τις μειονότητες που βιώνουν σωματική ή/και πνευματική βία και να υπάρχουν επαρκής δομές που θα παρέχουν σε όποιο άτομο το χρειάζεται εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης.
- Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (με βάρος στον πολιτισμό)
Ως πρώην δημοσιογράφος στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Γερμανίας (WDR), αλλά και σαν κοινωνική λειτουργός, καθώς και σαν αιρετή δημοτικός σύμβουλος με το κόμμα των Πρασίνων Γερμανίας (Bundnis 90/ Die Grunen Schwalmtal) και γενικά σαν ελληνίδα της διασποράς, ήταν και θα παραμείνει πάντα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μου η προώθηση πολιτισμού με κάθε έννοια που εσωκλύει ο όρος. Διότι τέχνη και πολιτισμός ανοίγουν χώρους κοινωνικού διαλόγου και δυνατοτήτων για κριτική σκέψη και νέες προοπτικές. Μια σύγχρονη και ποικιλόμορφη κοινωνία πρέπει να προστατεύει και να προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία και να αποδίδει δικαιοσύνη στη συνταγματική σημασία της καλλιτεχνικής ελευθερίας. Στον «ΚΟΣΜΟ» τοποθετούμε την ποικιλομορφία και την ελευθερία του πολιτισμού στο επίκεντρο της πολιτιστικής μας πολιτικής. Θα παλέψω για καλύτερες αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση των πολιτιστικών εργαζομένων, ώστε να μπορούν να εξασκούν την ανεξάρτητη φύση της δημιουργικής εργασίας τους άφοβα, δια μέσου της ενίσχυσης του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης των καλλιτεχνών και ευκολότερης πρόσβασης τους στην ασφάλιση ανεργίας.
Τι διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές; Γιατί να προτιμήσουν οι πολίτες την κάλπη αντί για την αποχή;
Εύκολη η απάντηση: Το διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας. Κρίνεται το άμεσο μέλλον μας! Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε κοινή δράση για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αγαπάμε και να καταστήσουμε την Ευρώπη δύναμη ειρήνης και δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο. Ζήσαμε δύσκολες καταστάσεις: η οικονομική κρίση της χώρας, πανδημίες, η κλιματική αλλαγή έγινε κλιματική κρίση, πόλεμοι γύρω μας, αβέβαιο μέλλον…όλα αυτά μας προκαλούν φόβο και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε γρήγορα και επιφανειακά τον αποδιοπομπαίο τράγο, στον οποίο να αποδώσουμε την ευθύνη. Η ακροδεξιά χρησιμοποιεί αυτούς τους φόβους διαδίδοντας μίσος και λάθος ερμηνευμένο εθνικισμό, γυρίζοντας μας πίσω στο χρόνο, σε εποχές που ευτυχώς και καλώς πέρασαν. Δεν έχουν λύσεις. Μόνο πρόσκαιρες ιδέες εθνικής απομόνωσης, οι οποίες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Ο τρόπος για να καταπολεμήσουμε την αδυναμία, που πολλοί από εμάς αισθάνονται, δεν είναι να κηρύξουμε την αγανάκτηση, αλλά να ακούσουμε και να προσφέρουμε θάρρος στη θέση της.

Η κλιματική κρίση είναι η πρόκληση της γενιάς μας. Χτίζοντας μια πιο πράσινη κοινωνία, θα απαντήσουμε επίσης στην αδικία και την ανισότητα που πολώνουν τις κοινωνίες μας. Σε αντίθεση με τους συντηρητικούς και την ακροδεξιά, που θέλουν να καθυστερήσουν και να αρνηθούν τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, εμείς θα δράσουμε με τον πλήρη επείγοντα χαρακτήρα της εποχής μας. Επιλέγουμε την αλλαγή. Το να πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Υπάρχουν λύσεις. Απλά χρειαζόμαστε το θάρρος να κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Χρειαζόμαστε την Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία.
Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας, για τα επόμενα χρόνια είναι, να συγκλίνει με τον μέσο όρο ευρωπαϊκών δεικτών στην οικονομία αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου και υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα προτείνατε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς αυτή την κατεύθυνση;
Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής μας η Ελλάδα όπως και όλη η Ευρώπη, χρειάζεται μια Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία. Αυτή θα αντιμετωπίσει την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση ως επείγουσα ανάγκη. Θα πάρουμε τα δισεκατομμύρια που πηγαίνουν στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και θα τα επενδύσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη φύση και στη βιοποικιλότητα. Θα χρησιμοποιήσουμε το δημόσιο χρήμα για να δημιουργήσουμε ένα υγιέστερο περιβάλλον για εμάς και ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας. Η πράσινη και κοινωνική μας συμφωνία θα οικοδομήσει μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, δημιουργώντας εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας στην αιχμή της βιομηχανίας. Προτείνουμε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση πράσινων βιομηχανιών και υποδομών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πράσινη μετάβαση δεν είναι αφηρημένη, σημαίνει νέες σιδηροδρομικές γραμμές, νέα εργοστάσια, νέες ευκαιρίες για όλους μας.
Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που οφείλει κατά τη γνώμη σας να βάλει η Ελλάδα για την επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών;
Η κοινωνική δικαιοσύνη! Για εμάς, η κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Η πράσινη μετάβαση είναι αλληλένδετη με την κοινωνική συνοχή και την πρόσβαση όλων σε καθαρή ενέργεια, υγεία, παιδεία, αξιοπρεπή εργασία, στέγη, μεταφορές. Ερχόμαστε για να αναδείξουμε την κλιματική κρίση όχι ως ένα ακόμα πρόβλημα ανάμεσα στα δεκάδες. Αλλά ως το βασικό πρόβλημα από το οποίο προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα. Η ακρίβεια, η ανασφάλεια, η στεγαστική κρίση, η δημόσια υγεία, οι μετακινήσεις πληθυσμών. Με λίγα λόγια: προτεραιότητα έχει ο στόχος της καλυτέρευσης της συλλογικής ευημερίας.
Αν εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;
Μεγαλώνοντας στην Γερμανία σε μια γωνία που συνορεύει άμεσα με Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο και μόνο 4 ώρες μακριά από το Παρίσι, είχα την τύχη να επισκεφτώ αυτές τι χώρες άπειρες φορές. Ήταν μάλιστα οι συνήθεις προορισμοί σχολικών ημερήσιων εκδρομών. Το πρώτο που θα κάνω λοιπόν είναι αφού συναντήσω τον Πέτρο τον Κόκκαλη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα με ξεναγήσει, να τον πάρω μαζί παρέα και να πάμε στο κέντρο, κοντά στο αγαλματάκι του «Manneken Pis», σε ένα από τα νοστιμότερα «Βαφλοπωλεία», το «Maison Dandoy», για να εγκαινιάσουμε γλυκά την νέα μου πρόκληση ζωής.