Auto|25.04.2020 14:37

Aptera: 1600 χιλιόμετρα ηλεκτρική/ηλιακή αυτονομία

Newsroom

Το νέο Aptera θα διαθέτει ηλεκτρικούς κινητήρες ενσωματωμένους στις πλήμνες των τροχών, κατά πάσα πιθανότητα τρεις, με ονομαστική ισχύ 50 kW (67 ίππους) ο καθένας, ενώ υπό σκέψη είναι και μια έκδοση, με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα επιλογής μπαταρίας, με την χωρητικότητα να κυμαίνεται μεταξύ 40 και 100 kWh. Η κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα πάντα τη εταιρία, περιορίζεται στα εντυπωσιακά 6,2 kWh/100 km, όταν τα «κανονικά» - τετραθέσια και πενταθέσια - ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς έχουν σχεδόν τριπλάσια κατανάλωση.

Με βάση τα παραπάνω, η Aptera ισχυρίζεται ότι το διθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημά της θα έχει αυτονομία πάνω από 1.000 μίλια (περίπου 1600 χιλιόμετρα), χάρη και στην εξαιρετικά ελαφριά κατασκευή του(700 kg), το αεροδυναμικό σχήμα του (συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης Cd=0,15) και τα φωτοβολταϊκά πάνελ οροφής, που αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια θα προσφέρουν συμπληρωματική αυτονομία (65 περίπου χιλιόμετρα την ημέρα. Έχοντας, μάλιστα, έδρα της την ηλιόλουστη Καλιφόρνια, η Aptera Motors θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης ενός οχήματός της ενδέχεται – για μεγάλα διαστήματα - να μην χρειάζεται καν να φορτίσει το αυτοκίνητό του με ρεύμα, παραθέτοντας μάλιστα σχετικούς υπολογισμούς στην ιστοσελίδα της.

Σημειώστε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για το Aptera. Τα σχέδια για την παραγωγή του οχήματος τέθηκαν πάλι επί τάπητος πέρυσι, μια περίπου δεκαετία μετά την κατάρρευση της Aptera Motors, μετά την αποτυχία της να λάβει δάνεια με χαμηλό επιτόκιο για να χρηματοδοτήσει το Project. Τρεις από τους ιδρυτές της αγόρασαν αργότερα τα πνευματικά δικαιώματα, ανανέωσαν το αυτοκίνητο και ξεκίνησαν μια εκστρατεία crowdfunding για να συγκεντρώσουν χρήματα για την παραγωγή του.

ηλιακό αυτοκίνητοΝέα μοντέλαApteraηλεκτρικά αυτοκίνητα