Auto|24.08.2020 17:41

Αγοράζεις αυτοκίνητο και από το κλείσιμο της πόρτας του

Newsroom

Ενα σύγχρονο αυτοκίνητο δεν είναι μόνο τα αμέτρητα ηλεκτρονικά και οι δεκάδες εγκέφαλοι που διαθέτει για να ελέγχει όλες τις λειτουργίες του. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες οι οποίες στοιχειοθετούν τη συνολική ποιότητα κατασκευής του. Ετσι κι αλλιώς, από την πρώτη στιγμή που οι ρόδες αυτοκινήτων πάτησαν τους δρόμους σε ολόκληρο τον πλανήτη, ξεκίνησαν οι συγκρίσεις για την ποιότητα των πλαστικών, τη συναρμολόγησή τους και, φυσικά, το τελικό φινίρισμά τους.

Η αίσθηση της ποιότητας στις μέρες μας συνεχίζει να συνυπάρχει, πια, και με τα ηλεκτρονικά και μία από αυτές -«πώς κλείνει η πόρτα;»- δημιουργεί την τελική αίσθηση του ποιοτικού, του αποδεκτού ή του φτηνού αυτοκινήτου. Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται εκφράσεις από το «κλείνει σαν θησαυροφυλάκιο», μέχρι το «ακούγεται σαν κονσερβοκούτι». Ταυτόχρονα, αυτός ο συγκεκριμένος ήχος μπορεί να αποθαρρύνει τον υποψήφιο αγοραστή, ακόμη και αν εκείνος έχει καταλήξει στην απόφασή του.

Επειδή (και) όλα τα παραπάνω αποτελούν αδιαπραγμάτευτα στάνταρ σε μία εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητα, οι ειδικοί στον ήχο πραγματοποιούν συνεχείς μελέτες και έρευνες πάνω στο άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών ενός αυτοκινήτου, για να είναι αυτό στακάτο και συμπαγές, ώστε να δημιουργεί μια ποιοτική αίσθηση στον κάθε επιβαίνοντα. Μαζί με τα ειδικά προγράμματα -στα οποία αναλύουν διαρκώς τις κυματομορφές και τις συχνότητες που παράγονται σε αυτή τη διαδικασία- χρησιμοποιούν επιπλέον ειδικά ηχοαπορροφητικά υλικά. Αυτά, εξαλείφουν τους κραδασμούς και ενισχύουν την απομόνωση της καμπίνας, ενώ την ίδια στιγμή ο οδηγός πρέπει να έχει και την απόλυτη αίσθηση του περιβάλλοντος, να είναι αποκομμένος από τα όσα συμβαίνουν έξω από το αυτοκίνητο.

Ολη αυτή η διαδικασία αποτελεί μια διαρκή σπουδή για τις εταιρείες που παράγουν αυτοκίνητα, οι οποίες συνεχίζουν να πειραματίζονται και να εφαρμόζουν τη γνώση τους σε κάθε νέο μοντέλο. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις αντίστοιχες μελέτες που κάνει, για παράδειγμα, η Lexus για το πώς πρέπει να κλείνει μια πόρτα αυτοκινήτου. Ντουπ…

ήχοςπόρτα