Auto|03.09.2020 02:52

Skoda Enyaq iV: Το ηλεκτροκίνητο από την Τσεχία θέλει να κατακτήσει τον κόσμο

Newsroom

Η νέα, ηλεκτροκίνητη εποχή για τη Skoda ξεκίνησε -και ακούει στο όνoμα Enyaq iV- στις κύριες στις κύριες εγκαταστάσεις της, στην Πράγα, εκεί όπου έγινε η εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του αμιγώς ηλεκτροκίνητου crossover/SUV μοντέλου της. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το νέο μοντέλο αποκαλύπτεται κι από το γεγονός ότι παρών ήταν και ο Τσέχος Πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της φίρμας με καταγωγή από την Τσεχία, το Enyaq iV βασίζεται στην πλατφόρμα MEB την οποία έχει δημιουργήσει ο Όμιλος VAG. Το μήκος του είναι 4.649 mm, το πλάτος του 1.879 mm, το ύψος του 1.616 mm, ενώ το μεταξόνιό του φτάνει τα 2.765 mm. Η τύπου «skateboard» πλατφόρμα επιτρέπει την ύπαρξη τριών διαφορετικών μπαταριών σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή χωρητικότητά τους. Το Enyaq 50 iV, η βασική έκδοση του νέου μοντέλου, θα διαθέτει μπαταρίες ιόντων λιθίου ονομαστικής χωρητικότητας 55 kWh (52 kWh, η καθαρή), θα έχει μέγιστη ισχύ 148 PS και μέγιστη ροπή 220 Nm. Η μέγιστη αυτονομία του φτάνει τα 340 km κατά «WLTP». Η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους πίσω τροχούς.

Το Enyaq iV (Skoda)

Το Enyaq 60 iV έχει μπαταρίες ιόντων λιθίου ονομαστικής χωρητικότητας 62 kWh (58 kWh, η καθαρή), η μέγιστη ισχύς του είναι 179 PS και η μέγιστη ροπή 310 Nm. Η μέγιστη αυτονομία του φτάνει τα 390 km κατά «WLTP». Και σε αυτό, η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους πίσω τροχούς. Το Enyaq 80 iV έχει μπαταρίες ονομαστικής χωρητικότητας 82 kWh (77 kWh, η καθαρή) και διατίθεται σε δύο εκδοχές: η δικίνητη (πισωκίνητη) έχει μέγιστη ισχύ 204 PS και μέγιστη ροπή 310 Nm. Η μέγιστη αυτονομία αυτής φτάνει τα 510 km κατά «WLTP». Η τετρακίνητη εκδοχή, η Enyaq 80x iV, θα έχει δύο ηλεκτροκινητήρες, μέγιστη ισχύ 265 PS, μέγιστη ροπή 425 Nm και η μέγιστη αυτονομία θα φτάνει τα 460 km κατά «WLTP».

Το εσωτερικό του Enyaq iV (Skoda)

Τέλος, η κορυφαία έκδοση, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, θα είναι η Enyaq vRS iV, σύμφωνα πάντα με τη Skoda. Αυτή θα είναι τετρακίνητη (δύο ηλεκτροκινητήρες), η μέγιστη ισχύς της θα φτάνει τα 306 PS, η μέγιστη ροπή τα 460 Nm και η μέγιστη αυτονομία επίσης τα 460 km κατά «WLTP». Εκτός αυτών, η Skoda θα δημιουργήσει και μια ειδική εξοπλιστική έκδοση την οποία ονομάζει «Founders Edition» και η οποία θα παραχθεί μόνο σε 1.895 μονάδες. Το ταμπλό του είναι λιτό, η κεντρικά τοποθετημένη έγχρωμη οθόνη αφής 13,0 ιντσών ξεχωρίζει, ενώ το επίπεδο εξοπλισμού περιλαμβάνει πολλά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Το Enyaq iV από το πλάι (Skoda)

Οι παραγγελίες για το νέο Enyaq iV έχουν ξεκινήσει, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ανακοίνωσε η μπράντα, τα πρώτα αυτοκίνητα -η ειδική εξοπλιστική έκδοση «Founders Edition»- θα παραδοθούν στις αρχές του 2021.

Skoda ENYAQ