Auto|01.10.2020 20:56

Toyota Supra: Συγκρίνοντας τη νέα με την παλιά – Βρείτε τις διαφορές 27 χρόνων

Σπύρος Σεραφείμ

Η Toyota Supra αποτελεί τον ορισμό του ανόθευτου σπορ αυτοκινήτου. Κατασκευάστηκε από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία από τον Απρίλιο του 1978 έως τον Αύγουστο του 2002 -σε 4 γενιές- ενώ από τον Μάρτιο του 2019 βρίσκεται στην 5η γενιά του. Οι πρώτες δύο γενιές του κυκλοφόρησαν ως Celica Supra, αποτελώντας μέρος της παλέτας του Toyota Celica, ενώ οι 3 επόμενες ως ξεχωριστό μοντέλο.

Διαχρονικά, η Supra αποτέλεσε ορόσημο στην κατηγορία των γρήγορων κατασκευών, ιδιαίτερα στην τέταρτη γενιά της, λόγω των επιδόσεών της, σε βαθμό που συναγωνιζόταν τις Ferrari και τις Porsche της εποχής της. Μάλιστα, η 4η γενιά της αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους των φίλων της αυτοκίνησης, διατηρώντας ένα μυθικό image. Η πέμπτη γενιά τού Supra έκανε ντεμπούτο στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Βόρειας Αμερικής στο Ντιτρόιτ πέρυσι τον Ιανουάριο, ως μοντέλο της σεζόν του 2020. Το αυτοκίνητο δημιουργήθηκε από μια συνεργασία μεταξύ της Toyota και της BMW - για την παραγωγή της Supra, αλλά και της BMW Z4.

Η παλιά Toyota Supra διατηρεί εξαιρετικά υψηλές τιμές και στον Καναδά κοστίζει όσο και η νέα. Ετσι, πολλοί petroleads ονειρεύονται να έχουν να κλειδιά τους πάνω στο πάσο της κουζίνας τους, ενώ οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες, όπως και οι σχετικές ερωτήσεις: πόσο καλή είναι η παλιά σε σχέση με τη νέα; Ποιες οι διαφορές στην Toyota Supra τέταρτης και πέμπτης γενιάς;

Το βέβαιο είναι πως αυτά τα δύο αυτοκίνητα χωρίζονται από χάσμα γενεών στην αυτοκίνηση, το οποίο αποτιμάται σε 27 χρόνια – μια ζωή ολόκληρη, κανονικά, 1994 εναντίον 2021. Αλήθεια, εάν είχατε τη δυνατότητα, ποια θα κάνατε δική σας;

Απαντήσεις δίνονται στο παρακάτω βίντεο από το Throttle House, το εξαιρετικά γνωστό κανάλι στο Youtube.

Το ίδιο δίλημμα, για το ποια Supra είναι καλύτερη, είχε και η διάσημη youtuber Supercar Blondie – η επιδραστική ξανθιά στο Ντουμπάι, με τους  4,51 εκ. εγγεγραμμένους χρήστες στο κανάλι της.

Toyota Supra