Auto|27.10.2018 19:45

Νέο Volvo V60: Το wagon της νέα εποχής

Νίκος Λουπάκης

Χτισμένο πάνω στην προηγμένη πλατφόρμα SPA (Scalable Product Architecture) της Volvo, όπως το XC60 και τα μοντέλα της μεγαλύτερης σε μέγεθος σειράς 90, το νέο V60 διακρίνεται για τη σκανδιναβική του σχεδίαση που συνδυάζεται με την αναμφισβήτητη χρηστικότητα του αμαξώματος δύο όγκων. Μικρές λεπτομέρειες, όπως η αυτόματη αναδίπλωση των πίσω προσκεφάλων με την αναδίπλωση της πλάτης των πίσω καθισμάτων κάνουν τη διαφορά και ταυτοχρόνως πιο ευχάριστη την καθημερινή συμβίωση με το νέο Volvo, που προσφέρει έναν πολύ μεγάλο και τετραγωνισμένο χώρο αποσκευών 529 λίτρων.

Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους οικογενειακό αυτοκίνητο νέας γενιάς, με σπορ χαρακτήρα τον οποίο θα εκτιμήσουν οι πιο ενθουσιώδεις οδηγοί. Η ανάρτησή του περιλαμβάνει διπλά ψαλίδια εμπρός και μία διάταξη integral link πίσω, που προσφέρει υψηλού επιπέδου οδική συμπεριφορά, χωρίς όμως αυτό να αποβαίνει εις βάρος της άνεσης, ενώ προηγμένα συστήματα κίνησης εξασφαλίζουν δυναμικές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση.

Η εκτεταμένη χρήση βοριούχου χάλυβα υπερυψηλής αντοχής (UHSS) δημιουργεί έναν εξαιρετικά άκαμπτο κλωβό προστασίας για όλους τους επιβάτες, ενώ τα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, γνωστά από τα κορυφαία μοντέλα της Volvo, επιτρέπουν στη σουηδική εταιρία να καυχιέται ότι το νέο της μοντέλο είναι ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Μεταξύ των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας περιλαμβάνεται το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιων συγκρούσεων City Safety, με ενεργή υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να αναγνωρίσει πεζούς, δικυκλιστές και μεγάλα ζώα. Επιπλέον, στο V60 συναντάμε και με μια μεγάλη καινοτομία της Volvo, το αυτόματο φρενάρισμα σε περίπτωση επικείμενης μετωπικής σύγκρουσης, ένα σύστημα χάρη στο οποίο μπορεί να αποφευχθεί ένα τέτοιου τύπου ατύχημα ή να μετριαστούν οι συνέπειές του.

Στην γκάμα του νέου V60 περιλαμβάνονται κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, καθώς και δύο υβριδικά συστήματα κίνησης Twin Engine, με τεχνολογία Plug-in Hybrid. Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα € 44.928 για τον κινητήρα diesel D3 των 150 ίππων, ενώ για τις εκδόσεις με τον επίσης diesel D4 των 190 ίππων, τιμή εκκίνησης είναι τα € 51.324. Η έκδοση με τον τούρμπο βενζινοκινητήρα Τ6, που αποδίδει 310 ίππους και συνδυάζεται με τετρακίνηση (AWD) κοστίζει € 54.648. Τέλος, στην κορυφή της γκάμας, συναντάμε τις απόλυτες επιδόσεις που προσφέρουν δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις με υβριδική Plug-In τεχνολογία και τετρακίνηση (AWD). Πρόκειται για την T8 Twin Engine με απόδοση 390 ίππων και T6 Twin Engine με απόδοση 340 ίππων, η οποία θα διατεθεί λίγο αργότερα.

Σημειώνουμε ότι οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι διαθέσιμες με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο Geartronic 8 σχέσεων, ενώ οι υπόλοιπες εκδόσεις διατίθενται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο Geartronic 8 σχέσεων.

wagonVolvo