Auto|31.10.2018 17:59

Opel: Νέα Συστήματα Infotainment

Νίκος Λουπάκης

Tο επόμενο βήμα στην εξέλιξη των συστημάτων ενημέρωσης/ψυχαγωγίας κάνει η Opel, λανσάροντας τα Multimedia και Multimedia Navi Pro στο Opel Insignia, τη ναυαρχίδα των μοντέλων της. Οι οδηγοί των Insignia, ανεξαρτήτως έκδοσης (Insignia Grand Sport, Sports Tourer, Country Tourer ή σπορ GSi) μπορούν να είναι συνεχώς ενήμεροι για το τι συμβαίνει γύρω τους, λαμβάνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για θέματα κυκλοφορίας, πρατήρια και τιμές καυσίμου, χώρους στάθμευσης και διόδια. Έχουν, δε στη διάθεσή τους μία μεγάλη, έγχρωμη οθόνη αφής, μεγέθους έως οκτώ ιντσών. Επιπρόσθετο πλεονέκτημα ο Πίνακας Ενημέρωσης Οδηγού (Driver Information Cluster) με υψηλή ανάλυση και σαφή διάταξη. Προαιρετικά, διατίθεται head-up display.

Η κορυφαία έκδοση Multimedia Navi Pro αντιπροσωπεύει μία νέα γενιά συστημάτων πλοήγησης αυτοκινήτων Opel. Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών είναι οι συνδεδεμένες υπηρεσίες πλοήγησης για βέλτιστη αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος (POIs) και προορισμών, η ενημέρωση Live Traffic και των τιμών καυσίμου σε πραγματικό χρόνο, οι πληροφορίες στάθμευσης ανάλογα με τον προορισμό και φυσικά οι online ενημερώσεις χαρτών.

Μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο (απαιτεί tethered smartphone), το Live Traffic συγκεντρώνει πληροφορίες της κυκλοφορίας από τρεις διαφορετικές πηγές. Εάν δεν είναι συνδεδεμένο, το σύστημα μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που μεταφέρονται από πρωτόκολλα TPEG μέσω DAB/DAB+. Επίσης, γίνεται λήψη μεταδόσεων TMC (Traffic Message Channel). Η ροή και οι συνθήκες κυκλοφορίας ενημερώνονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και ενσωματώνονται στη διαδρομή, με αποτέλεσμα πιο ακριβείς και έγκαιρες ενημερώσεις και βελτιωμένη καθοδήγηση. Το σύστημα πλοήγησης βασίζεται σε πληροφορίες από προηγούμενα ταξίδια, για να υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τους χρόνους άφιξης. Περιλαμβάνονται τέσσερις ενημερώσεις χαρτών το χρόνο “over-the-air” (ασύρματα).

Opel