Auto|22.02.2019 17:07

Formentor: Η Cupra γιορτάζει τα πρώτα της γενέθλια με ένα μοναδικό concept car

Νίκος Λουπάκης

Τα πλεονεκτήματα ενός αυτοκινήτου επιδόσεων με τις δυνατότητες ενός SUV συνδυάζει το Cupra Formentor.

Με εντυπωσιακή εξωτερική σχεδιάση που τραβάει αμέσως την προσοχή, με ενσωματωμένες νέες τεχνολογίες και με σύστημα μετάδοσης κίνησης που παρέχει υψηλή αλλά και φιλική προς το περιβάλλο απόδοση, το πρωτότυπο αυτό απεικονίζει το μέλλον της μάρκας. Πιο χαμηλό από τα συνήθη SUV, με έντονο πίσω μέρος και αυξημένο σε μήκος καπό, βγάζει ένα σπορ χαρακτήρα.

Στο εσωτερικό, το ταμπλό βρίσκεται σε «οριζόντια» διάταξη, ενώ η εσωτερική χρήση του σκούρου χρωμίου και των μαύρων, υψηλής στιλπνότητας, διακοσμητικών βελτιώνουν την αισθητική της καμπίνας. Τα bucket καθίσματα δίνουν μιαν ανάλαφρη αίσθηση, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως διαπιστευτήρια της απόδοσης του CUPRA Formentor, τοποθετώντας τον οδηγό χαμηλότερα και σε πιο εργονομική θέση.

Η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του οχήματος με την ενσωμάτωση του digital cockpit που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες οδήγησης μπροστά στον οδηγό και ενός πανοραμικού σύστηματος πλοήγησης 10 ιντσών που παρέχει σημαντική λειτουργικότητα και σύνδεση με τους επιβαίνοντες.

Το CUPRA Formentor έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τη μάρκα στο μέλλον, ενσωματώνοντας ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα κίνηση και παρέχοντας τις επιδόσεις που απαιτούνται από την CUPRA, αλλά με βιώσιμο τρόπο. Πρόκειται για ένα plug in υβριδικό όχημα που εγκαινιάζει τον «εξηλεκτρισμό» της μάρκας.

Η ανάμειξη της τεχνολογίας ενός προηγμένου, υψηλής απόδοσης και ισχύος,  βενζινοκινητήρα με τα χαρακτηριστικά υψηλής ροπής ενός ηλεκτροκινητήτρα, επιτρέπει στο υβριδικό CUPRA Formentor να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Σε συνδυασμό με σύστημα μετάδοσης DSG με διπλό συμπλέκτη, η συνολική απόδοση των 180kW / 245PS παρέχεται απρόσκοπτα στους τροχούς. Η έξυπνη ρύθμιση πλαισίου DCC και το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, σημαίνουν ότι το όχημα κινείται μεγαλοπρεπώς, ανεξάρτητα από τις συνθήκες ή το στυλ οδήγησης, καθώς ο οδηγός κατευθύνει το αυτοκίνητο με το προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης.

Όμως, ενώ το CUPRA Formentor κατασκευάστηκε για να προσφέρει υψηλότερα επίπεδα δυναμικής, ο συνδυασμός ηλεκτρικής ενέργειας και καύσης επιτρέπει μειωμένη συνολική κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και με το πλεονέκτημα μιας μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίας, το CUPRA Formentor μπορεί να οδηγηθεί σαν ηλεκτρικό για έως και 50 χιλιόμετρα στο νέο WLTP κύκλο (ισοδύναμο με περίπου 70 χλμ. σε NEDC cycle).

Το αμάξωμα θυμίζει ένα ισχυρό όχημα παντός εδάφους, αλλά η σχεδίαση του CUPRA Formentor χρησιμοποιεί την αισθητική τεχνική ώστε να ελαφρύνει τη σιλουέτα του οχήματος. Σε αντίθεση με το σκληρό, τραχύ φινίρισμα ενός παραδοσιακού SUV, το CUPRA Formentor χρησιμοποιεί μία αδιάκοπη σχεδιαστική γραμμή, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική ποιότητα του οχήματος.

concept carCupra