Auto|04.03.2019 16:30

Νέα γενιά υβριδικών Volvo εν όψει

Νίκος Λουπάκης

Τα νέα, ήπια υβριδικά συστήματα κίνησης της Volvo (Mild Hybrid Electric Vehicles - MHEV) δημιουργούν μια νέα σειρά μοντέλων που φέρει τον κωδικό “Β” και συνδυάζουν την προηγμένη τεχνολογία ανάκτησης της κινητικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα με τους υπάρχοντες κινητήρες εσωτερικής καύσης, για να προσφέρουν έως και 15% εξοικονόμηση καυσίμου και μειωμένους ρύπους σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Η Volvo αναμένει ότι οι νέες αυτές υβριδικές μονάδες “B” θα καταστούν σταδιακά οι κύριες επιλογές των πελατών, ώστε η σουηδική εταιρία να έρθει ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της, που προβλέπει ότι έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας όλα τα αυτοκίνητά της θα διαθέτουν κάποιον τύπο ηλεκτροκινητήρα.

Παράλληλα, η Volvo αναβάθμισε το Plug-in υβριδικό σύστημα Τ8 Twin Engine και επιβεβαίωσε ότι όλα της τα μοντέλα θα είναι πλέον διαθέσιμα και σε Plug-in υβριδικές εκδόσεις. Ο στόχος που θέτουν οι Σουηδοί είναι να φτάσουν έως και το 25% της συνολικής της παραγωγής της μάρκας να είναι αυτοκίνητα με Twin Engine Plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης.

Στη μεγαλύτερη πλατφόρμα της εταιρίας, SPA (Scalable Product Architecture), η αναβαθμισμένη Plug-in υβριδική μονάδα Τ8 Twin Engine διαθέτει μια νέα μπαταρία, προηγμένο σύστημα φόρτισης και αποδίδει πλέον 420 ίππους. Η αυτονομία του συστήματος Τ8 Twin Engine για κίνηση αμιγώς με τον ηλεκτροκινητήρα έχει αυξηθεί κατά περίπου 15%. Η ίδια μονάδα διατίθεται σε όλη την γκάμα των Σειρών 90 και 60. Επιπρόσθετα των εκδόσεων T8 Twin Engine, τo XC90 θα διατίθεται και με το νέο ήπιο υβριδικό σύστημα Β5 σε πετρελαιοκίνητη εκδοχή και Β6 σε βενζινοκίνητη εκδοχή. Στο XC60, οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις εκδόσεις Β5, βενζίνης και πετρελαίου, Β4 πετρελαίου, καθώς και Β6 βενζίνης.

Το XC40, που βασίζεται στην πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture), θα διατεθεί επίσης σε ηλεκτροκίνητη έκδοση, με Plug-in υβριδικό σύστημα T5 Twin Engine, ενώ αργότερα αναμένεται μια δεύτερη Plug-in υβριδική έκδοση T4 Twin Engine.

Σημειώνουμε ότι το ανανεωμένο XC90 (Model Year 2020) το οποίο θα αρχίσει να παράγεται το Μάιο στο εργοστάσιο της Torslanda στη Σουηδία, εκτός από τα νέα υβριδικά συστήματα κίνησης, θα διαθέτει και μια σειρά άλλες βελτιώσεις, πέραν της αισθητικής ανανέωσης. Έτσι, νέα υλικά στο εσωτερικό, μεταξύ των οποίων και μία νέα premium, οικολογική, μάλλινη επένδυση καθισμάτων, θα προσφέρουν περισσότερες επιλογές εξατομίκευσης, ενώ σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες ενεργητικής ασφάλειας, το XC90 ενσωματώνει πλέον υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης, τόσο στο City Safety με αυτόματο φρενάρισμα, όσο και στο σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων BLIS (Blind Spot Information System).

Volvo