Auto|08.03.2023 22:05

Η Γερμανία φρενάρει την απαγόρευση diesel και βενζίνης από το 2035 - Ποιες χώρες στηρίζουν το «μπλόκο»

Newsroom

Την ώρα που το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο νόμο που απαγορεύει την πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035, η Γερμανία - έδρα μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών- ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την κυκλοφορία κινητήρων εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούν κλιματικά ουδέτερα καύσιμα ή ηλεκτροκίνηση μετά το 2035.

Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Μεταφορών της χώρας Michael Theurer δήλωσε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει «πρόταση [σχετικά με] τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ηλεκτρονικά καύσιμα ή πώς μπορούν να οργανωθούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με κλιματικά ουδέτερα καύσιμα».

Πρόσθεσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ο «δρόμος προς τα εμπρός», αλλά πιστεύει ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν και άλλες τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.

Τα ηλεκτρικά καύσιμα κατασκευάζονται με υλικά που δεσμεύουν τις εκπομπές CO2, γεγονός που θεωρητικά εξισορροπεί τον άνθρακα που παράγουν όταν καίγονται. Αναπτύσσονται έτσι ώστε να μπορούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τροποποιημένες εκδόσεις των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Η Γερμανία συνεργάζεται με τη Γαλλία και την Ιταλία για να επιβραδύνει το ρυθμό των νέων νόμων για τη μείωση των εκπομπών των αυτοκινήτων και των φορτηγών.

Ο νέος κανόνας

Ο νέος κανόνας - μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην ΕΕ - θα επιταχύνει τη μετάβαση του μπλοκ στα ηλεκτρικά οχήματα. Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 15 τοις εκατό όλων των εκπομπών CO2 στην ΕΕ.

Η νομοθεσία απαιτεί από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα νέα αυτοκίνητα κατά 100 τοις εκατό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κανένα νέο όχημα που κινείται με ορυκτά καύσιμα δεν θα μπορεί να πωλείται από το 2035 και μετά.

Η έγκριση την Τρίτη είναι ένα βήμα πριν ο νόμος λάβει την επίσημη σφραγίδα και τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, οι παραπάνω χώρες αντιδρούν στην αλλαγή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αυτοκίνητακαύσιμαειδήσεις τώραβενζίνηπετρέλαιο