Auto|21.03.2019 15:12

PAL -V Liberty: Το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι εδώ (pics)

Νίκος Λουπάκης

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο ξανακτυπά! Το Liberty, το παράξενο στην όψη διθέσιο όχημα που από τη μια μπορεί να κυκλοφορεί στην άσφαλτο και από την άλλη έχει τη δυνατότητα να πετά, το είχαμε δει για πρώτη φορά πέρυσι – και πάλι στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης.

Τώρα η κατασκευάστρια εταιρία PAL-V από την Ολλανδία επανέρχεται με την ειδική έκδοση «Pioneer» η οποία είναι πιο πολυτελής, αφού στο εσωτερικό της κυριαρχούν οι δερμάτινες επενδύσεις, ενώ εξωτερικά η παρουσία των ανθρακονημάτων δίνει έναν διαφορετικό τόνο.

Πρόκειται για μια περιορισμένη έκδοση του οχήματος – που θυμίζουμε ότι είναι κάτι μεταξύ αεροσκάφους (ελικοπτέρου) και αυτοκινήτου – η οποία προφανώς απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό.

Σημειώστε ότι το Liberty κινείται σαν αυτοκίνητο και στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε αεροσκάφος που δύναται να πετά νόμιμα, καθώς είναι πιστοποιημένο. Μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο μέχρι και 11.000 πόδια, ενώ η διαδικασία μετατροπής του από επίγειο σε εναέριο μεταφορικό μέσο εκτελείται σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Για την απογείωσή του χρειάζεται χώρο μήκους 90 έως 200 μέτρων, για την προσγείωση μόνον 30 μέτρα, ενώ πετά με ταχύτητα 50 έως 180 km/h, δίνοντας τη δυνατότητα για γρήγορη μετάβαση από μία πόλη σε άλλη (City to City mobility). 

To ενδιαφέρον είναι ότι υπόσχεται κατά 80% μειωμένες αναταράξεις σε σύγκριση με ένα συμβατικό αεροπλάνο. To PAL-V Liberty Pioneer Edition κοστίζει 499.000 ευρώ, ωστόσο ο τιμοκατάλογος ξεκινά από πιο χαμηλά, (€ 299.000).

Η συνολική παραγωγή του Liberty δεν θα ξεπεράσει τις 90 μονάδες.

PAL -V Libertyιπτάμενο αυτοκίνητο