Auto|28.03.2019 12:23

Seat: Ετοιμάζει έξι νέα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα

Νίκος Λουπάκης

Την ηλεκτρική της στρατηγική παρουσίασε σήμερα η Seat, στο πλαίσιο της οποίας μέχρι τις αρχές του 2021, η ισπανική εταιρία θα έχει λανσάρει έξι ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα.

Το ηλεκτρικό Mii και το el-Born θα είναι τα δύο πρώτα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας, ενώ θα ακολουθήσουν οι plug-in υβριδικές εκδόσεις της νέας γενιάς του Leon αλλά και του Tarraco. Επιπλέον, τα CUPRA Leon και Formentor θα έχουν επίσης στη γκάμα τους μια υβριδική plug-in παραλλαγή.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η SEAT θα αναπτύξει - σε συνεργασία με τη μαμά Volkswagen - μια νέα πλατφόρμα οχημάτων, επί της ουσίας μια μικρότερη έκδοση της Modular Electric Drivekit (MEB), πάνω στην οποία θα χτιστούν μελλοντικά πολλά, μήκους περίπου τεσσάρων μέτρων, μοντέλα από διαφορετικές μάρκες, μεταξύ των οποίων και η SEAT. Στόχος, η δημιουργία προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων με τιμή εκκίνησης κάτω των 20.000 ευρώ. Σε αυτό το project αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 εξειδικευμένοι μηχανικοί.

Η ηλεκτρική «επίθεση» επεκτείνεται και πέρα από τα νέα μοντέλα, περιλαμβάνοντας επίσης μία στρατηγική για την μικροκινητικότητα (micromobility), η οποία, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SEAT, Luca de Meo, κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress, θα ηγηθεί εντός του Ομίλου Volkswagen από την SEAT. Το concept car Minimo και το ηλεκτρικό SEAT eXS kickscooter είναι δύο παραδείγματα-λύσεις αστικής micromobility που προτείνει η εταιρεία.

Στο δελτίο τύπου της Seat επισημαίνεται επίσης ότι το 2018 ήταν το καλύτερο έτος στην ιστορία της εταιρίας. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν στα 294 εκατ. ευρώ, 4,6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος (281). Επιπλέον, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 93,2% στα 223 εκατ. ευρώ (2017: 116) και ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 9,991 δισ. ευρώ, 4,6% υψηλότερα από το αποτέλεσμα του 2017 (9.552). Όλα τα ποσά καταγράφουν νέα ιστορικά ρεκόρ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κύκλος εργασιών της SEAT αυξήθηκε κατά 33%.

Η υγιής εξέλιξη της επιχείρησης επέτρεψε στη SEAT να επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Μόνο το 2018, η εταιρεία διέθεσε 1.223 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 27,1% περισσότερα (2017: 962) σε επενδύσεις και δαπάνες R&D, το υψηλότερο ποσό στην ιστορία της. Από τον όγκο αυτό, 656 εκατομμύρια ευρώ προορίζονταν αποκλειστικά για R&D, ήτοι 41,4% περισσότερα από το προηγούμενο έτος (2017: 464).

SEAT