Auto|01.04.2019 17:49

Ford «Go Further»: Πορεία εξηλεκτρισμού

Νίκος Λουπάκης

Στις 2 Απριλίου η Ford θα πάει λίγο… παραπέρα, αφού τότε θα αποκαλύψει στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Go Further” στο Άμστερνταμ μια νέα γενιά υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων, SUV και επαγγελματικών οχημάτων, που θα πλαισιωθεί από τα Fiesta και Focus EcoBoost Hybrid, τα οποία θα λανσαριστούν εμπορικά του χρόνου και θα ενσωματώνουν «ήπια» υβριδική (mild hybrid) τεχνολογία 48-volt. 

Τα Fiesta EcoBoost Hybrid και Focus EcoBoost Hybrid θα διαθέτουν μια ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) που αντικαθιστά τον στάνταρ εναλλάκτη, επιτρέποντας την ανάκτηση της ενέργειας που συνήθως χάνεται κατά το φρενάρισμα και την αποθήκευσή της σε μία μπαταρία λιθίου 48 Volt. Το σύστημα BISG λειτουργεί και σαν μοτέρ, αξιοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια τόσο για την παροχή πρόσθετης ροπής υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης και επιτάχυνσης, όσο και για τη λειτουργία των περιφερειακών ηλεκτρικών συστημάτων του οχήματος, με αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις και πιο άμεση απόκριση.

Ήπιες υβριδικές λύσεις θα αξιοποιήσει επίσης η Ford για να αυξήσει την απόδοση των Transit και Transit Custom vans, αλλά και της επιβατικής έκδοσης του Tourneo Custom των οκτώ/εννέα θέσεων, που θα κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά, ενώ το νέο Mondeo Hybrid wagon θα είναι το πρώτο πλήρως υβριδικό μοντέλο  στην κατηγορία των μεγάλων οικογενειακών Ford.

Σημειώνουμε ότι η Ford έχει ήδη ανακοινώσει ότι όλα τα μοντέλα της – νέα ή νέες εκδόσεις υφιστάμενων οχημάτων - που λανσαρίστηκαν από το νέο Focus και μετά θα περιλαμβάνουν στο μέλλον μία ή περισσότερες ηλεκτροκίνητες προτάσεις. Έτσι, από το Fiesta έως και το Transit, θα προσφέρονται ήπιες υβριδικές (mild-hybrid), πλήρως υβριδικές (full-hybrid), plug-in υβριδικές ή αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις με μπαταρία.

Ford