Auto|22.10.2018 23:36

Η νέα BMW M2 Competition φανερώνει... πολλά

Νίκος Λουπάκης

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι βέβαια η ισχύς των ­410‚ ίππων (που αποδίδονται µεταξύ 5.250 και 7.000 στροφών/λεπτό), χωρίς να υποτιµούµε τη θηριώδη ροπή των 550 Nm που επιτρέπει στη M2 Competition να επιταχύνει από στάση µέχρι τα 100 km/h σε 4,2 δεύτερα, µε τη βοήθεια του αυτόµατου κιβωτίου διπλού συµπλέκτη 7 σχέσεων, «M DCT» και να χρειάζεται 2 δέκατα του δευτερολέπτου επιπλέον, δηλαδή 4,4­ όταν ο κινητήρας συνδυάζεται µε χειροκίνητο «εξάρι» κιβώτιο. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται µε ηλεκτρονικά µέσα στα 250 km/h, ενώ για τους... αµετανόητους υπάρχει η δυνατότητα για τελική 280 km/h µε τη βοήθεια του «σπορ» πακέτου «M Driver».

Πίσω από την εντυπωσιακή αυτή απόδοση βρίσκεται ο εφοδιασμένος με φίλτρο μικροσωματιδίων τρίλιτρος, εξακύλινδρος -σε σειρά- βενζινοκινητήρας που έχουμε συναντήσει στις M3/M4, ο οποίος αξιοποιεί την τεχνογνωσία της BMW.

Οι παρατηρητικοί θα προσέξουν κάποιες αισθητικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την απλή M2, όπως το μπροστινό σπόιλερ, οι διαφορετικές διπλές εξατμίσεις αλλά και οι καθρέπτες με τα διπλά μπράτσα, που εκτός των άλλων συμβάλουν στη βελτίωση της αεροδυναμικής. 

Δεν θα μπορέσουν όμως να διακρίνουν κάποιες άλλες, καλά «κρυμμένες» ουσιώδεις διαφορές, όπως η ειδική επικάλυψη LDR των κυλίνδρων (για μειωμένες τριβές) ή οι αλλαγές στο σύστημα λίπανσης του εγγυώνται ότι η παροχή λιπαντικού σε όλα τα ευαίσθητα μέρη του κινητήρα δεν θα διακοπεί όταν η επιτάχυνση θα φτάσει στα ύψη... Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι η νέα BMW M2 Competition θα είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη από την Μάιο, με τις τιμές να ξεκινούν στη Βρετανία από 56.000 ευρώ.

BMW M2 Competition