Auto|18.04.2019 20:13

Νέο Ford Kuga: «Ηλεκτρισμένη» επάνοδος

Νίκος Λουπάκης

Το εμφανώς πιο αεροδυναμικό σχήμα του εντελώς νέου - τρίτης γενιάς - Kuga κρύβει την πιο πλήρη, πολύπλευρη και «εναλλακτική» γκάμα συστημάτων κίνησης που διέθετε ποτέ το δημοφιλές, μεσαίου μεγέθους SUV της Ford. Διαθέσιμο ως Plug-In Hybrid («επαναφορτιζόμενο» υβριδικό, με βενζινοκινητήρα και ισχύ 225 ίππων), EcoBlue Hybrid (ήπια υβριδικό, με diesel 150 PS ) και Hybrid (πλήρως υβριδικό, με βενζινοκινητήρα 2,5 λίτρων), αλλά και με τους κινητήρες 2.0L EcoBlue diesel (με ισχύ 190 PS), 1.5L EcoBlue diesel (120 PS) και 1.5L EcoBoost βενζίνης (με 120 και 150 ίππους), το Kugaτου 2019 δίνει επίσης τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ χειροκίνητου κιβώτιου ταχυτήτων έξι σχέσεων και αυτόματου οκτώ σχέσεων, με την τελευταία επιλογή να αποτελεί επίσης νέο στοιχείο για το μοντέλο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Kuga αποτελεί σταθμό στη στρατηγική εξηλεκτρισμού της Ford διαθέτοντας όλο αυτό το «οικολογικό» πακέτο, με το Plug-In Hybrid να προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία άνω των 50 χιλιομέτρων, με εντυπωσιακές - εκτιμώμενες από τη Ford - τιμές κατανάλωσης 1,2 l/100 km και εκπομπών CO2 29 g/km.

Το Kuga είναι επίσης το πρώτο SUV της εταιρίας που βασίζεται στη νέα, παγκόσμια πλατφόρμα C2 της Ford, η οποία προσφέρει 10% μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία και μείωση βάρους έως και κατά 90 kg έναντι του προηγούμενου μοντέλου. Είναι, δε, κατά 44 mm φαρδύτερο και κατά 89 mm μεγαλύτερο σε μήκος, ενώ το μεταξόνιό του έχει και αυτό αυξηθεί κατά 20 mm. Κάτι που συνεπάγεται κορυφαίους, σύμφωνα με τη Ford, χώρους στη δεύτερη σειρά καθισμάτων. Ενώ παρά το γεγονός ότι το ύψος έχει μειωθεί κατά 20 mm σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, ο χώρος για τα κεφάλια των επιβατών αυξήθηκε κατά 13 mm εμπρός και κατά 35 mm πίσω.

Αναπόφευκτο συστατικό του Kuga αποτελούν οι προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού με τα Lane-Keeping System με Blind Spot Assist, Pre-Collision Assist Intersectionνα κάνουν το ντεμπούτο τους στο νέο μοντέλο, ενώ διατίθενται επίσης τα Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Speed SignRecognition και Lane-Centring, συστήματα δηλαδή που μας φέρνουν πιο κοντά στην αυτόνομη οδήγηση, προσφέροντας ασφάλεια και αφαιρώντας κάποιο φόρτο εργασίας από τον οδηγό. Ενώ για την απαραίτητη συνδεσιμότητα και την άνεση φροντίζει το ενσωματωμένο μόντεμ FordPass Connect, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3”, η ασύρματη φόρτιση, σύστημα infotainment SYNC 3 της Ford, που υποστηρίζεται από μία κεντρική οθόνη αφής 8” και το υψηλής πιστότητας ηχοσύστημα B&O.

Ακολουθώντας, τέλος, την πάγια τακτική της ως προς τα επίπεδα εξοπλισμού, η εταιρία προσφέρει το Kuga σε εκδόσεις Vignale, ST-Line και Titanium, οι οποίες είναι διαμορφωμένες η κάθε μία με το δικό της χαρακτήρα.

FordFord Kuga