Auto|20.04.2019 10:15

Nissan IMQ & IMS

Νίκος Λουπάκης

Τα δύο εντυπωσιακά πρωτότυπα που εκθέσει η Nissan στο φετινό Διεθνές Σαλόνι Αυτοκίνητου της Σαγκάης (18 έως 25 Απριλίου) δεν αποτελούν απλώς μια κατάθεση για το σχεδιαστικό μέλλον της εταιρίας, αλλά ταυτοχρόνως είναι και δείγματα γραφής των συστημάτων κίνησης και των τεχνολογικών που αξιοποιήσει τα επόμενα χρόνια η ιαπωνική εταιρία βαδίζοντας στο δρόμο της ηλεκτροκίνησης. 

Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι ενώ και τα δύο concept cars είναι εμφανώς πιο ψηλά από τα συμβατικά επιβατικά οχήματα, η Nissanχρησιμοποιεί για το πρώτο εξ’ αυτών, το IMs, τον χαρακτηρισμό σεντάν κρατώντας τον όρο Crossover για το δεύτερο, IMQ.

Tο IMs είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο, διαθέτει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης και είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του τον περασμένο Ιανουάριο στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Βόρειας Αμερικής, ενώ σύμφωνα με τους Ιάπωνες δημιουργεί μια νέα κατηγορία οχημάτων, αυτή των υπερυψωμένων σπορ σεντάν.

Το IMQ crossover διαθέτει την τεχνολογία e-POWER της Nissan. Πρόκειται για ένα υβριδικό σύστημα σειριακής λειτουργίες με ένα βενζινοκινητήρα να κινεί μία γεννήτρια που παράγει ρεύμα φορτίζοντας τις μπαταρίες, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν τους ηλεκτροκινητήρες που κινούν τελικώς το αυτοκίνητο. Έτσι, από την άποψη της επιτάχυνσης, το IMQ προσφέρει την ίδια αίσθηση με ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Nissan