Auto|03.05.2019 11:56

Formula "W": Γκάζια και... φρένα για τον πρώτο αγώνα στην F1 των γυναικών! (vid)

Κώστας Ασημακόπουλος

Η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή του πρώτου αγώνα της «Farmula1» μόνο για γυναίκες έχει ξεκινήσει και από αύριο στο Χοκενχάιμ της Γερμανίας θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά του πρώτου αγώνα με την ονομασία "W Series 2019".

Θα αγωνιστούν οι κορυφαίες από όλο τον πλανήτη οι οποίες επιλέχθηκαν μετά από σκληρά τεστ που έγιναν τους προηγούμενους μήνες και θα διεκδικήσουν έπαθλα 1,5εκ. Ευρώ. .Τα μονοθέσια θα είναι πανομοιότυπα, προδιαγραφών Φόρμουλα 3, και θα παρέχονται στις οδηγούς από την διοργάνωση.

«Το "W" είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στη δημιουργία μιας ευκαιρίας για να φέρει τα γυναικεία ταλέντα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Είναι μία επαναστατική ιδέα που θα αλλάξει τα δεδομένα στο άθλημα», είπε ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ που είναι ένθερμος υποστηρικτής του εγχειρήματος.

Οι δύο Ιταλίδες που έγραψαν ιστορία

H Maria Teresa de Filippis, ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε Grand Prix του παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1 και τον Ιανουάριο του 2016 πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Η Ιταλίδα είχε γεννηθεί στη Νάπολη στις 11 Νοεμβρίου του 1926 και είχε εκκίνησε σε τρία Grand Prix το 1958, και μέχρι το 1975. Η de Filippis τερμάτισε μόνο στο πρώτο από τα GP που συμμετείχε, στο Spa το ’58, στην 10η θέση.

Η Μαρία Τερέσα ντε Φίλιπς

Η συμπατριώτισσα της Lella Lombardi ήταν η δεύτερη και η τελευταία που έτρεξε σε αγώνα της Formula1 και συγκεκριμένα το 1976 στο GP της Νότιας Αφρικής. Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε γενικά σε αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων ήταν η Τσεχοσλοβάκα Ελίσα Τζούνκοβα την δεκαετία του ΄20.

H Λέλα Λομπάρντι

Εχουν την ευκαιρία τους

Η Βρετανίδα Αλίκη Πάουελ πριν μερικά χρόνια θεωρήθηκε ένα μεγάλο ταλέντο, νίκησε δύο πρωταθλήματα αλλά όταν έφτασε να χτυπήσει την πόρτα της Formula1 διαπίστωσε πως αυτό ήταν αδύνατον. «Το άθλημα είναι μία λέσχη δισεκατομμυριούχων αγοριών», είχε γράψει στο facebook το 2014 και είχε ανακοινώσει την αποχώρηση της αλλά τώρα έχει μία δεύτερη ευκαιρία μέσω της κατηγορίας "W" και παραδέχτηκε: «Στην πράξη θα φανεί η επιτυχία ή η αποτυχία. Είναι όμως γεγονός πως θα έχω μία δεύτερη ευκαιρία». H Αμερικανίδα Σάμπρε Κουκ βλέπει την διοργάνωση σαν ένα όχημα για να μπουν οι γυναίκες στην Formula1.

«Απομονώνουν τις γυναίκες»

Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι επικριτές. Η πρωταθλήτρια στη Μεγάλη Βρετανία για το 2018 Φλικ Χέιθ δεν δήλωσε συμμετοχή γιατί υποστηρίζει πως το όλο εγχείρημα του “W” απομονώνει τις γυναίκες και θα τις περιορίσει μακριά από τον ανταγωνισμό των ανδρών που θα τις κάνει καλύτερες. «Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένα περιβάλλον που η γυναίκα μπορεί να ανταγωνιστεί τον άντρα. Δεν χρειάζεται μυική δύναμη όπως σε άλλα σπορ. Το “W” οριοθετεί τις πρωτοβουλίες των γυναικών και με την παρουσία του δεν θα τους δώσει ποτέ την ευκαιρία να ανταγωνιστούν οι γυναίκες τους άνδρες στην Formula1».

Οι έξι σταθμοί του "W Series"

Στο Χοκενχάιμ 3-4 Μαϊου θα γίνει ο πρώτος αγώνας. Θα ακολουθήσει ο αγώνας στο Ζόλντερ του Βελγίου 17-18 Μαϊου. Το τρίτο ραντεβού έχει προγραμματιστεί για το Μισάνο της Ιταλίας 7-8 Ιουνίου. Ο τέταρτος αγώνας θα γίνει στο Νορίσρινγκ της Γερμανίας 5-6 Ιουλίου. Η σκυτάλη θα δοθεί στο Ασρεν της Ολλανδίας 19-20 Ιουλίου και ο έκτος και τελευταίος αγώνας θα γίνει στο Μπραντς Χατς της Μ.Βρετανίας 10-11 Αυγούστου. 

Formula 1Formula 3Formula WΣπορ