Auto|07.05.2019 15:52

Νέο Citroen Berlingo: Πρακτικότητα που γοητεύει

Νίκος Λουπάκης

Σε πείσμα όσων μέχρι τώρα «σνόμπαραν» αυτοκίνητα όπως το νέο Berlingo, που συγγενεύουν μεν με αντίστοιχα επαγγελματικά βαν, αλλά προσφέρουν τις ξεκάθαρα επιβατικές ανέσεις και την πρακτικότητα των πάλαι ποτέ μοδάτων πολυμορφικών MPV (βλ. Renault Espace, CitroenPicasso κλπ.), η Citroen επανέρχεται δριμύτερη με μια πρόταση που εκτός των άλλων είναι πλέον και βραβευμένη.

Το οπωσδήποτε μοντέρνο σχεδιαστικά νέο Citroën Berlingo κατάφερε – στην επιβατική του έκδοση, Multispace – να κατακτήσει τον κορυφαίο πανευρωπαϊκό τίτλο “Best Buy Car of Europe” από την επιτροπή του Autobest. Και όλα αυτά σε πείσμα της επέλασης των SUV που συμπιέζουν όλες τις άλλες κατηγορίες αυτοκινήτων.

Αυτοκίνητα, λοιπόν, σαν το Berlingo, το οποίο ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία “Ludospace” πριν από 23 χρόνια καινοτομώντας με τα στοιχεία πρακτικότητας και λειτουργικότητας που προσέφερε, ανέκαθεν λειτουργούσαν ως μία προσιτή εναλλακτική έναντι των πιο «λουσάτων» MPV της εποχής. To Citroën Berlingo έχει γράψει λοιπόν τη δική του ιστορία από το 1996 μέχρι σήμερα, με την παραγωγή του να έχει ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια μονάδες. Τώρα, στην τρίτη του γενιά, έρχεται να προστεθεί στην «φρέσκια» γκάμα της γαλλικής εταιρίας, όντας ένα οικογενειακό μοντέλο που συνδυάζει χαρακτηριστικά από πολλές κατηγορίες, καθώς προσφέρεται σε δύο μήκη αμαξώματος (Medium/4,40 μ. & Extra Large/4,75 μ., με 5 ή 7 θέσεις), ενώ πάμπολλες είναι οι δυνατότητες διαμόρφωσης του εξαιρετικά άνετου και καλής ποιότητας εσωτερικού του.

Κορυφαία λειτουργικότητα

Τρία ανεξάρτητα πίσω καθίσματα ίδιου πλάτους με δυνατότητα αφαίρεσης και πλήρους αναδίπλωσης στην 2η σειρά επιβατών και δύο επίσης ανεξάρτητα και αφαιρούμενα καθίσματα στην 3η σειρά επιβατών με δυνατότητα μετακίνησης μπρος-πίσω κατά 130 mm (μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού στην έκδοση “M” και βασικός εξοπλισμός στην έκδοση “XL”), αλλά και το αναδιπλούμενο κάθισμα συνοδηγού, το οποίο δημιουργεί μια ενιαία και επίπεδη επιφάνεια φόρτωσης μήκους 2,7 μέτρων στην έκδοση “M” και 3,0 m στην έκδοση “XL”, δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κανείς κυριολεκτικά όπως θέλει το ευρύχωρο εσωτερικό. Στο οποίο η πρόσβαση είναι εξαιρετικά εύκολα χάρη στις μεγάλες πλαϊνές συρόμενες πόρτες (οι οποίες πλέον διατίθενται και με πίσω ηλεκτρικά παράθυρα).

Από και πέρα προσφέρονται πολυάριθμοι (28 συνολικά) αποθηκευτικοί χώροι, με χωρητικότητα έως 186 λίτρα, ενώ εύκολα προσβάσιμος είναι επίσης ο χώρος αποσκευών, χάρη στην μεγάλη πίσω μονή πόρτα η οποία μπορεί να εξοπλιστεί με ανοιγόμενο τζάμι. Η κεντρική κονσόλα προσφέρει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα, ενώ το ταμπλό διαθέτει δύο ντουλαπάκια συνοδηγού εκ των οποίων το Top Box επιτρέπει την φύλαξη ενός laptop 15”.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το στάνταρ πορτμπαγκάζ του «κοντού» Berlingo φτάνει τα 770 λίτρα, ενώ το «μακρύ» προσφέρει -στην πενταθέσια εκδοχή του - τα άκρως εντυπωσιακά 1050 λίτρα για αποσκευές.

Πολυχρηστικό

Με δεδομένους τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους που «ενισχύει» το αυξημένο μεταξόνιο, 2,78 μ. στην έκδοση Μ και 2,97 μ. στην XL, και διαθέτοντας αυξημένη απόσταση από το έδαφος, το Berlingo Multispace μπορεί να αποτελέσει την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να καλύψουν μια μεγάλη γκάμα αναγκών με ένα και μόνο αυτοκίνητο. Χάρη στο πακέτο XTR με τις προστατευτικές ποδιές και τις μπάρες οροφής το νέο μοντέλο αποκτά αναπόφευκτα και έναν crossover χαρακτήρα, ενώ ο μοντέρνος του χαρακτήρας εκφράζεται μέσα από 8 χρώματα αμαξώματος και 2 Color Packs.

Από τεχνική σκοπιά, έχουμε έναν βενζινοκινητήρα 1.2 PureTech 110 ίππων με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και τον πετρελαιοκινητήρα 1.5 BlueHDi, με 75, 100 και 130 ίππους (η ισχυρότερη έκδοση προσφέρεται και με 8-άρι αυτόματο κιβώτιο), όλοι τους προδιαγραφών Euro 6.2. Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει ακόμα ένας βενζινοκινητήρας 1.2 με ισχύ 130 ίππους.

Στον τομέα της ασφάλειας το νέο Berlingo διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πακέτο στον βασικό εξοπλισμό όλης της γκάμας, που περιλαμβάνει συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος (λειτουργεί μέχρι τα 85 km/h), προειδοποίησης σύγκρουσης και αναγνώρισης σημάτων ορίων ταχύτητας, ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας (από 65 έως 180 km/h), σύστημα ειδοποίησης ανάπαυσης οδηγού, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό διατίθεται το Adaptive Cruise Control (προσαρμοζόμενος ρυθμιστής και περιοριστής ταχύτητας, στις εκδόσεις EAT8), το σύστημα ανίχνευσης έλλειψης προσοχής του οδηγού, το σύστημα αναγνώρισης όλων των σημάτων κυκλοφορίας κλπ.

Στον τομέα της συνδεσιμότητας και των πολυμέσων συναντάμε, μεταξύ άλλων, μια έγχρωμη οθόνη αφής 8”, το σύστημα Mirror Screen με λειτουργία Mirror Link®, Apple CarPlayTM και Android Auto, σύστημα 3D Navigation κλπ. Ενώ ο “high tech” εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης Head Up Display, σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος, κάμερα οπισθοπορείας 180ο κλπ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το νέο Berlingo Multispace καλύπτεται από 5ετή εργοστασιακή εγγύηση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

                                           1.2 PureTech           1.5 BlueHDi

Κινητήρας                         1199 cm3                       1499 cm3

Ισχύς (PS/rpm)                 110/5500                  102/3500

0-100 km/h                       11,5’’                        12,3’’

Ταχύτητα                           175                           171 km/h

Κατ/ση (l/100 km)*          5,5-5,7                      4,3-4,4

CO2* (g/km)                      125–133                   112–116

Μ x Π x Υ                           4403 / 4753 x 1848 x 1844 mm

Πορτμπαγκάζ                    775 (Μ)/ 1050 (XL) λίτρα

Τιμή**                               € 17.450                   € 21.700

*Μέση τυποποιημένη κατανάλωση

**Τιμές εκκίνησης εκδόσεων “Live” και “Feel”, για το 1.2 και 1.5, αντίστοιχα. Διαθέσιμη είναι και η έκδοση 1.5 BlueHDi με 75 ίππους που κοστίζει € 18.950 (έκδοση “Live”)

BerlingoCitroen