Auto|10.05.2019 10:42

Ο δεκάλογος του DIESEL

Νίκος Λουπάκης

Χρήσιμες συμβουλές, για πριν και μετά την αγορά ενός αυτοκινήτου με πετρελαιοκινητήρα. Επειδή ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός... 

  1. Η επιλογή πετρελαιοκίνητου μοντέλου έχει οικονομικό νόημα μόνο εφόσον ξεπερνάτε ετησίως τα 15.000 χιλιόμετρα.
  2. Το diesel δεν ενδείκνυται αν κινείστε μονίμως σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας και διανύετε μικρές αποστάσεις, καθώς έτσι επιβαρύνεται το φίλτρο σωματιδίων (DPF).
  3. Προσπαθήστε να κινείστε καθημερινά για 10-15 λεπτά με ταχύτητα άνω των 50 km/h (π.χ. στον Κηφισό, αν μένετε στην πρωτεύουσα), για τον αυτοκαθαρισμό του φίλτρου DPF.
  4. Τα συχνά ταξίδια και η κίνηση σε ανοιχτό δρόμο είναι ότι καλύτερο για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.
  5. Οδηγώντας diesel δεν χρειάζεται να ανεβάζετε το ίδιο ψηλά με τους βενζινοκινητήρες τις στροφές λειτουργίας, αφού οι πετρελαιοκινητήρες “τραβάνε” από χαμηλά
  6. Το κόστος των ανταλλακτικών των πετρελαιοκινητήρων είναι πολλαπλάσιο από αυτό των κινητήρων βενζίνης. Προσοχή λοιπόν στη συντήρηση!
  7. Επιλέξτε πετρέλαιο καλής ποιότητας, από ένα πρατήριο της εμπιστοσύνης σας και φυλάξτε τις αποδείξεις/τιμολόγια. Σε περίπτωση βλάβης λόγω καυσίμου, η αντιπροσωπεία μπορεί να μην σας καλύψει!
  8. Αποφεύγετε πετρέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα, που μπορεί να επηρεάσουν το σύστημα τροφοδοσίας. Συμβουλευτείτε τον τεχνικό σας για χρήση προσθέτων που αποτρέπουν τη δημιουργία μυκήτων.
  9. Προσοχή στην επιλογή λιπαντικού. Τηρείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  10. Μεγάλη προσοχή στα εισαγόμενα diesel, που έχοντας “γράψει” πολλά χιλιόμετρα, μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση των (πανάκριβων) συστημάτων αντιρρύπανσης.
diesel