Auto|10.11.2018 19:00

Kia Ceed: Σχέση εμπιστοσύνης

Νίκος Λουπάκης

Με το μήκος του να φτάνει τα 4,31 μέτρα, το νέο Ceed αποτελεί έναν τυπικό εκπρόσωπο της μικρομεσαίας κατηγορίας. Είναι τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται για να χωρέσει τα… οικογενειακά βάρη και τόσο μικρό όσο απαιτείται για να μην σε δυσκολεύει στους καθημερινούς ελιγμούς στους στενούς δρόμους της πόλης. Τα 395 λίτρα VDA του πορτμπαγκάζ επιτρέπουν να πάρεις μαζί σου πολλές αποσκευές στο ταξίδι, ενώ το εργονομικά μελετημένο εσωτερικό σου προσφέρει όλες εκείνες τις θήκες που χρειάζεσαι για τα προσωπικά σου αντικείμενα.

Τέσσερις βενζινοκινητήρες και ένας ντίζελ σε δύο εκδόσεις, με ισχύ που ξεκινά από τους 100 και φτάνει μέχρι τους 204 ίππους, πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ρύπων Euro 6d-Temp και μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση.

Πλήρης γκάμα

Την ισορροπία μεταξύ κατανάλωσης και επιδόσεων θα την βρει κανείς στον τρικύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1.0 T-GDi των 120 ίππων (5,5-5,6 λίτρα/100 χλμ.) που προσφέρει και το πλεονέκτημα της αυξημένης ροπής, αλλά και στον πετρελαιοκινητήρα 1.6D VGT των 115 ίππων (3,9-4,0 λίτρα/100 χλμ.) για ακόμα πιο δυνατό «τράβηγμα» από τις χαμηλές στροφές. Στις ισχυρότερες εκδόσεις του Ceed να έχεις στη διάθεσή σου την άνεση που προσφέρει το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Ασφάλεια και άνεση

Μπορεί οι έξι αερόσακοι να θεωρούνται δεδομένοι σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Στην περίπτωση του νέου Ceed στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις είναι ένα μεγάλο «πακέτο» που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυτόνομο φρενάρισμα σε αστικές συνθήκες (ΑΕΒ), προειδοποίηση απόσπασης προσοχής του οδηγού (DAA), προειδοποίηση μετωπικής σύγκρουσης (FCA), αλλά και το ζωτικής σημασίας ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας (LKAS) που παρεμβαίνοντας στο τιμόνι μπορεί να κυριολεκτικά να σου σώσει τη ζωή σε ένα μακρύ και κουραστικό ταξίδι.

Από την άλλη, δοκιμασμένες μηχανικές λύσεις, όπως η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων - στοιχείο που λίγα αυτοκίνητα της κατηγορίας διαθέτουν σε όλες τους τις εκδόσεις – εξασφαλίζει οδική συμπεριφορά υψηλού επιπέδου.

Ενώ με τον θόρυβο να περιορίζεται στα 52 dB κατά την επιτάχυνση και στα 66 dB στο ταξίδι, επιδόσεις που οφείλονται από τη μια στην εξαιρετική ηχομόνωση και από την άλλη στην μελετημένη αεροδυναμική του, το νέο Kia Ceed αναδεικνύεται σε βασιλιά της άνεσης. Οι εξωτερικοί θόρυβοι αφήνουν ανεπηρέαστη την καμπίνα στις καθημερινές μετακινήσεις.

Η απόλυτη εγγύηση

Σημειώνουμε τέλος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, που δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει η Kia στα προϊόντα της. Όλα λοιπόν τα μοντέλα της κορεατικής εταιρίας, μαζί και το νέο Ceed, καλύπτονται από 7 ολόκληρα χρόνια – ή 150.000 χλμ. – πραγματικά εργοστασιακή εγγύηση “bumper to bumper”. Με τέτοια εγγύηση δεν μπορεί κανείς παρά να παραμένει υψηληή αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, από μια εταιρία που δεν παύει να δηλώνει ότι κατασκευάζει τα πάντα μόνη της. Και φροντίζει για την υψηλή ποιότητα όλων των συστημάτων που τοποθετεί στα μοντέλα της, που από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν κάνει 4 εκατομμύρια φορές το γύρο του κόσμου, απροβλημάτιστα.

KiaCeed